Bild: Pexels

Att tänka på inför sommarväglaget

Sommaren är nu på ingång, och med den kommer förhoppningarna om bilresor till stranden och varma campingdagar. Men innan du ger dig ut på den öppna vägen finns det några saker du bör tänka på när du kör din elbil. Här är några tips som hjälper dig att hålla dig säker och bekväm när du åker runt i sommar.

5 viktiga tips

  1. Se till att dina sommardäck är i gott skick. Det är inte sällan många har koll på mönstret på sina dubbdäck, men inte på sommardäcken. Att dubbelkolla detta tar bara någon minut, men bidrar till att hålla dig säker och stabil på vägen, oavsett väderförhållande.
  2. Kontrollera batterinivån regelbundet och att se till att du har en reservplan för nödsituationer. Att enbart förlita sig på offentliga laddningsstationer kan vara riskabelt. Platser så som stränder erbjuder inte alltid någon laddplats, och det krävs därför att du alltid är förberedd och håller bilen laddad innan du åker i väg, för att även undvika oväntade förseningar eller problem längs vägen.
  3. Var uppmärksam och medveten om din omgivning när du kör, oavsett om du navigerar på livliga stadsgator eller slingrande småvägar. Undvik distraktioner som att sms:a eller prata telefonen bakom ratten utan fokusera i stället på uppgiften – att ta dig dit du är på väg på ett säkert och bekvämt sätt.
  4. Avsett tillräckligt med tid för bilfärden. För att undvika att du stressar på vägen så är det alltid bra att avse mer tid än vad du tror till körningen. Detta säkrar att du tar din tid och minimera riskerna för krock, men också att du har tid till det oförutsägbara – som en bilkö, eller en extra paus längs vägen.
  5. Slutligen, ta regelbundna pauser när du kör långa sträckor. Ofta så märker du själv inte av när du långsamt börjar bli för trött för att köra. Att vara trött bakom ratten är anledningen bakom många trafikolyckor idag. Genom att ta regelbundna pauser så håller du dig fokuserad på vägen, och undviker eventuella trötthetsrelaterade olyckor.

Vad mer behöver jag tänka på?

Naturligtvis finns det alltid grundläggande saker att tänka på när du kör under alla årstider. Bland annat gäller det att se till att du har tillräckligt med kyl- och spolvätska i din bil men även att alla lampor fungerar som de ska. På sommaren är det också viktigt att hålla ett öga på däcktrycket – när temperaturen stiger ökar trycket i däcken och det är därför bra att kontrollera detta minst en gång i veckan.

En sista rekommendation är att du alltid packar en väska med viktiga saker som ett första hjälpen-kit, en telefonladdare eller powerbank och en karta. Kartan kommer du oftast inte behöva eftersom det mesta sköts via våra telefoner, men det är ändå bra att ha med i nödfall.

Med det sagt så önskar vi dig en härlig sommar med trygga vanor kring din bil som håller dig och alla andra säkra på vägen!