Foto: Unsplash

Ditt elavtal påverkar hur billig din elbil blir

Alla som funderar på elbil eller redan har köpt en har nog tänkt på hur mycket en elbil förbrukar. Det kan vara hur mycket kapacitet själva batterierna har, vikten på bilen eller hur effektiva däcken än. Dock finns det något som verkligen går att pressa ner sina kostnader via, och det är själva elavtalet. I den här artikeln försöker jag förklara hur själva elbilens räckvidd kombinerat med elavtal kan ge väldigt olika slutkostnader.

Räckvidd och elförbrukning

Som exempel tänkte jag ta Renault Zoe som har en räckvidd på ca 385 km och som förbrukar ca 18 kWh / 100 km och Tesla Model 3 long range med dual motor som räcker i ca 560 km enligt de själva och förbrukar 16 kWh/100 km. Om man nu tar och översätter detta i faktiska kostnader så kostar ett standard elavtal med Dogood El (billigast el i Sverige) i exempelvis Stockholm, som ingår i Sveriges tredje elområde 69,42 öre/kWh under september månad och jämför man detta med Fortums standardpris så ligger det på 98,97 öre/kWh.

Olika kostnader på elbilen utifrån elavtal

Om man nu tar och räknar ihop vad det skulle kosta att köra slut på en hel laddning för Renault och Teslan så kan vi komma fram till följande beräkning. En Zoe skulle på 385 km förbruka 69,3 kwh vilket skulle resultera i en kostnad på 47 SEK med Dogood El och 68 SEK med Fortum. En Tesla skulle förbruka 89,6 kWh vilket skulle kosta 61 SEK med Dogood El och 88 SEK med Fortum. Dock skulle du komma mycket längre med Teslan vilket ju är värt en del då man vill undvika att fylla på el vid vägarna så mycket som möjligt. Detta då elen där är dyrare då man tar extra betalt för själva laddstolpen och brukandet av denna. Så skulle man ladda hemma jämt blir det enligt de officiella uppgifterna rätt billigt att åka elbil. Tänk dock på att elpriserna kan ligga högre än såhär.

Effektivisera kostnaderna på elbilen

Som exemplifierats här finns det för varje laddning mycket pengar att spara på bara sin elbil och en ända laddning. Det blir ju flertalet fulladdningar av elbilen under ett år om du använder den regelbundet. Tänk då vad ett billigare elavtal kan ha för effekter i resten av hemmet. Det finns ju mer produkter som drar mycket el i hemmet. En elbil kan sammantaget vara billigare än en bil med vanligt drivmedel men ta dock i beaktning samhällstrender som huruvida elen blir dyrare eller billigare och om fler personer nyttjar el på elnätet vad skulle kostnaden för dig som konsument bli då. Om hela Sveriges befolkning slog om till att köra elbil imorgon och elproduktion samt transfereringar inte förbättrades skulle det leda till en hel del svårigheter med att hålla nere kostnaderna.