Foto: Unsplash

Storskalig elbilsladdning kommer bli väsentligt

Personlig laddbox på uppfarten i alla ära; det är lika praktiskt som det är billigt. Men är det verkligen en hållbar lösning när elbilen blir standard på de svenska vägarna, eller kommer mer energi behöva läggas på storskaliga lösningar? Enligt den svenska startupen Chargenode kommer storskaliga laddningsstationer bli absolut väsentliga inom kort.

För- och nackdelar med laddboxar

Att kunna ladda sin elbil hemma är något de allra flesta vill ha möjligheten till och då finns det ingen bättre lösning än att installera en laddbox på uppfarten eller i garaget. På så sätt kan du se till att bilen alltid är fulladdad när du behöver den och du slipper planera för att var du ska ladda varje gång du ska sätta dig bakom ratten.

Samtidigt är laddboxar inte en applicerbar lösning för många. Bor du till exempel i en hyresrätt är dina möjligheter att få en laddbox installerad väldigt små. Dessutom är det inte alla som har ekonomin till att dra in ny el och installera en laddstation hemma, framför allt inte efter att ha investerat i en ny elbil.

Därför har vi fortfarande ett stort behov för offentliga laddningsstationer – ett behov som vi endast ser växa i framtiden. Dessvärre är dagens laddningsstationer inte tillräckligt bra och ofta begränsande för en vidareutveckling i branschen.

Problemet med dagens laddningsstationer

Laddningsstationer är som sagt helt väsentliga för det fortsätta utvecklandet av elbilsmarknaden i Sverige men även i resten av världen. Däremot är dagens varianter långt ifrån tillräckligt bra i dagsläget, framför allt då de i regel endast kan användas inom en väldigt kort radie, dvs. på en parkeringsplats.

Detta problem är något som det svenska mjukvarubolaget Chargenode nu är fast beslutna om att åtgärda med så kallade centraliserade laddlösningar.

I förra veckan sa Chargenodes VD och grundare följande till Aktuell Hållbarhet:

“En elbil behöver inte ladda mer än 1-3 timmar men står ofta parkerad betydligt längre. Med traditionella laddstolpar innebär det att dessa blockeras för andra användare. Med vår smarta laddteknik delar många p-platser på laddkällan vilket höjer utnyttjandegraden.”

Planen är helt enkelt att utveckla laddningsstationer som kan brukas av flera bilar samtidigt, även om de inte står parkerade i direkt anslutning till stationen. Och vi kan inget annat än att hålla med om att centraliserade laddstolpar är absolut nödvändiga för elbilarnas tillgänglighet framöver.