Foto: Pixabay

Tänk på detta när du ska köpa laddbox till elbilen

Elbilsmarknaden växer i raketfart och branschaktörer gör allt de kan för att hålla jämna steg med utvecklingen. Förutom att utbudet elbilar ständigt ökar så växer även behovet för utrustning och laddningslösningar. För bara ett par år sen var offentliga laddningsstationer det enda valet i Sverige men idag finns det flera företag som säljer laddboxar, laddkablar och andra viktiga komponenter.

Däremot räcker det inte med att köpa vilken hårdvara som helst då de inte är universala. Därför har vi samlat ett par matnyttiga tips till dig som nyss köpt en elbil och nu vill installera en laddbox på din parkering.

Flera fördelar med egen laddbox

Det absolut bästa tipset vi kan erbjuda är att köpa och installera en laddbox i anslutning till din bostad. Detta kan du med fördel göra om du bor i en villa eller ett radhus med egen parkering eller garage. Fast många bostadsrättsföreningar tillåter idag att man installerar laddstationer på delade parkeringar och i vissa fall kan man även gå via sin förening för att få laddboxar installerade.

Fördelarna med en egen laddbox är många och ganska uppenbara. Den främsta fördelen är så klart att du själv kan kontrollera dina laddningar och på så sätt se till att bilen alltid är fulladdad när det behövs.

Tänk bara på att göra ordentligt med research innan du gör din beställning. Det finns nämligen ett stort antal boxar att välja mellan och du måste se till att de matchar bilens krav och spänningen i din bostad. Därför rekommenderar vi att du beställer laddbox till elbil från ett proffs och att du använder en behörig elektriker för installationen.

Glöm inte skatteavdragen

I ett försök att snabba på utvecklingen och snabbt närmar oss en framtid där elbilar är standard har regeringen skapat flera fördelar för den som köper en elbil. Väljer du att installera en egen laddbox kan du utnyttja Grönt skatteavdrag.

Avdraget innebär att du kan dra av 50 procent av installationskostnaden samt priset för hårdvaran, upp till max 50 000 kronor.

Överväg att köpa en smart laddbox

Som sagt går utvecklingen på elbilsmarknaden oerhört snabbt och dagens laddboxar skiljer sig redan mycket från laddboxarna som fanns för 5 år sen. Numera finns det till och med laddboxar med smarta funktioner så att du få statistik och data över laddningarna. Många moderna lösningar låter dig till exempel följa förbrukningen och laddningstiden direkt i din smartphone eller surfplatta.