Bild: Pixabay

Undersökning visar: Elbilar ger lugnare och mjukare körstil

Påverkar valet av bil hur vi klimatsmart kör? Ja, det gör det faktiskt, visar en Sifo-undersökning från Kvdbil. En av tre som bytt till elbil säger att de i dag har en mer sparsam körstil.

Alla vet att en elbil eller laddhybrid släpper ut mycket mindre koldioxid än en motsvarande bensin- eller dieselbil. Men nu visar en undersökning att skiftet till el också får oss att köra långsammare och smartare, vilket minskar utsläppen än mer. En av tre (32 %) som bytt till elbil eller laddhybrid uppger att de fått en mjukare och lugnare körstil. Ingen (0 %) säger att de börjat köra fortare och mer aggressivt.

– Det är intressant att vi ser den här dubbeleffekten, att en klimatsmart handling leder till en annan. Men egentligen tycker jag inte det är särskilt konstigt. Du vill inte se något du bidragit med gå förlorat, snarare vill du förstärka det och göra det ännu bättre, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Ingen skillnad syns mellan kvinnor (32 %) och män (33 %). Däremot är det något fler i den äldsta åldersgruppen, 56-79 år, som uppger att de förändrat sin körstil till det bättre jämfört med i den yngsta, 18-34 år (36 resp. 29 %).

När du kör din elbil/laddhybrid, hur/på vilket sätt kör du din elbil/laddhybrid, jämfört med innan du hade en elbil/laddhybrid?

Jag kör långsammare/mer försiktigt, 32 %

Lika/på samma sätt, 67 %

Jag kör snabbare/mindre försiktigt, 0 %

Tveksam/vet ej, 1 %

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16-19 mars 2022. Totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.