Ford Kuga laddhybrid kombinerad med Etanol/E85.

Världsnyhet lanseras i Umeå och Örnsköldsvik – Laddhybrider i kombination med Etanol/E85

Miljöutvecklingsföretaget Ecosystem i Skandinavien lanserar nu via sitt dotterbolag Carstedts Bil ett antal laddhybrider i kombination med Etanol/E85.

När E85 används istället för bensin minskas de fossila CO2-utsläppen med 50-75% beroende på etanolens ursprung. EU:s krav för 2021 med 95gram CO2 /kilometer innebär under en bils förväntade livstid (17 år/25000 mil) 24 ton fossilt CO2. En Ford Kuga laddhybrid som körs på svensk etanol ger 2 ton fossilt CO2 på 25000 mil. (Se bilagor som redogör för respektive fordons utsläpp i gram/kilometer och i ton/fordonens livstid).

De senaste två åren har i Frankrike konverterats över hundratusen bensindrivna bilar till etanolbilar med flexifuelteknik, vilka kan köras med valfri blandning av etanol och bensin. Under de senaste arton månaderna har Carstedts, i samarbete med Frankrikes ledande företag inom området, med teknikutveckling och biltester förfinat en konverteringslösning för att passa den norrländska vintern

I väntan på att svensk lagstiftning uppdateras avseende konvertering till etanolbilar har nu Carstedts fått dispens av Transportstyrelsen att omregistrera konverterade bensinbilar till etanolbilar, givet att de är konverterade på korrekt sätt enligt fransk-svenskt regelverk.

Carstedt levererar inledningsvis följande laddhybrider i kombination med Etanol/E85: Ford Kuga laddhybrid, Mitsubishi Outlander laddhybrid, Ford Transit Custom laddhybrid, Ford Tourneo Laddhybrid och Ford Explorer laddhybrid.

Nästa steg blir att erbjuda konvertering av såväl nya som begagnade bensinbilar.