BIld: Benjamin Marder från Pixabay.

Vilken laddbox är bäst för hemmet?

Har du en elbil eller funderar på att köpa en elbil bör du ha koll på hur den ska laddas. Försäljningen av elbilar har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren och utvecklingen går bara framåt. Fördelarna att ha en elbil är många om man jämför med bensindrivna fordon.

Elbilar har en mer effektiv motor som gör att den accelererar snabbare, inga gasutsläpp, tystare och billigare i drift. Det mest praktiska är att ha en laddbox hemma.

En elbil har idag en räckvidd på cirka 70-80 mil per tankning. Distansen beror på ditt körsätt och temperatur, men det är iallafall en sträcka som är mer än nog i de flesta fall eftersom majoriteten svenskar kör mindre än 10 mil per dag. Det som påverkar laddningstiden är själva kapaciteten på batteriet, det finns många olika laddboxar att välja mellan, vissa passar all elbilar och andra är inriktade på speciella bilmodeller. De bästa snabbladdare, som ofta ligger på en högre prisnivå, laddar din elbil på mindre än en timme.

Att installera en laddbox hemma

Ett hinder som försäljningen av elbilar har stött på är bristen på offentliga laddstationer, vissa undersökningar har visat att under 30% av elbilsägare kan ladda sin bil hemma. Men det kan lösas genom att installera en laddbox hemma så den kan laddas medans du sover, är på resa eller på jobbet. Det fina med moderna laddboxar är att de slås av automatiskt när elbilen är fulladdad och du behöver då inte betala för extra ström.

Om du bor i lägenhet kan det vara lite svårare än om du bor i en villa. I vissa länder finns en lag som kallas “Right-to-charge” som ger dig rätt att att installera en laddstolpe på din parkering så länge du betalar alla kostnader. Förhoppningsvis tar Sverige efter inom snar framtid. 

Det enklaste och billigaste är att installera laddboxen på en vägg, har man inte den möjligheten behöver man en laddstolpe. Detta kan betyda att du behöver betala en grävtjänst så att stolpen kommer på plats. Själva installationen av en laddbox brukar dock gå på ett par timmar om ingen extra installation behövs.

Installationen måste göras av en auktoriserad elektriker, ofta ingår installationen i det pris du betalar för laddboxen och säljaren bör då ha kollat att installatören är godkänd. Du vet väl att du kan använda dig av Grön Teknik avdraget genom företaget som du köper laddboxen av? Det är ett avdrag som liknat ROT-avdrag, men gäller istället för det material och arbete som är involverade i laddboxar till elbilar. Med Grön Teknik avdraget betalar du bara halva summan när du köper en laddbox, eftersom försäljaren begär utbetalning för den andra halvan av kostnaden från Skatteverket.