Bild: ABB E-mobility

ABB E-mobility officiell laddpartner till NXT Gen Cup

ABB E-mobility blir laddpartner till NXT Gen Cup, världens första helt elektriska juniormästerskap i racing, banbrytande för elektrifiering av motorsporten.

ABB E-mobility har utsetts till officiell laddpartner till NXT Gen Cup, världens första 100 procent elektriska juniormästerskap i racing. Tävlingarna, som inleds denna sommar, kommer att använda ABB E-mobilitys Terra DC wallbox för att ladda tävlingsbilarna.

NXT Gen Cup hade säsongspremiär och testdag nyligen på Gelleråsen strax utanför Karlskoga. Den första officiella deltävlingen kommer att äga rum i Falkenberg den 8-9 juli och fortsätter sedan som supportmästerskap till det välkända Scandinavian Touring Car Championship (STCC).

I den banbrytande racingserien kommer juniorer mellan 14 och 25 år att tävla under sex tävlingshelger i Sverige och Tyskland med specialbyggda elbilar baserade på MINI Cooper SE. Förutom äran att vinna världens första helt eldrivna juniormästerskap i racing och utses till officiell svensk juniormästare, tävlar de också om ett prispaket med finansiell support för att tävla i STCC under 2024.

“De juniorer som tävlar i NXT Gen Cup blir viktiga ambassadörer för framtidens elbilsförare. För oss handlar mästerskapet om mer än bara racing, vi bygger en akademi för unga talanger att utveckla sin racingkarriär i – och få kunskap om allt ifrån media- och sponsorrelationer, ekonomi och tekniken i bilarna”, säger Fredrik Lestrup, medgrundare av NXT Gen Cup.

Tävlingsbilarna kommer att laddas med 18 portabla Terra DC Wallbox-laddare från ABB E-mobility, som har över tio års erfarenhet av att förse marknaden med smarta och säkra laddlösningar.

“Vi är stolta över att kunna hjälpa NXT Gen Cup med laddinfrastrukturen som är avgörande för att kunna köra racingbilarna på el. Vårt mål är att påskynda elektrifieringen av transportsektorn och då behöver vi arbeta för att öka medvetenheten och införandet i alla delar av samhället”, säger Eva Kvist Östgren, chef för ABB E-mobility i Sverige.

Förutom engagemanget i NXT Gen Cup, är ABB E-mobility också den officiella laddningspartnern för ABB FIA Formula E World Championship. Tillsammans med ingenjörer från motorsportens styrande organ, FIA, och Formel E, har ABB E-mobility utvecklat en kompakt, pålitlig och säker lösning för att ladda de nya Gen3-bilarna före tävlingsdagen och mellan sessionerna.

Som global ledare inom laddningslösningar för elfordon (EV) möjliggör ABB E-mobility en mer hållbar och resurseffektiv mobilitetsframtid. Företaget har sålt mer än en miljon EV-laddare på mer än 85 marknader, inklusive över 50 000 DC snabbladdare. ABB E-mobility är en självklar partner för världens största elfordonstillverkare och rikstäckande nätverksoperatörer inom laddinfrastruktur.