Bild: Aiways

Aiways på väg till Sverige

Sverige får ett helt nytt bilmärke när elbilen Aiways introduceras i slutet av januari. Försäljningen startar officiellt den 20 januari. Sverige blir det tionde landet i Europa som Aiways lanseras i när märket gör entré i januari.

Aiways är ett nytt kinesiskt bilmärke som grundades för knappt fem år sedan. Företaget började då med att bygga en helt ny fabrik enligt de senaste och mest avancerade branschstandarderna.

Den första Aiways-modellen i Sverige heter U5 är en medelstor elbil med SUV-karaktär och fem säten. Den har en räckvidd på upp till 410 kilometer och möjlighet till snabbladdning med upp till 90 kW från offentliga laddare.

Det danska företaget Andersen Motors ligger bakom importen av Aiways i Sverige. Andersen Motors har importerat Suzuki i Danmark sedan 1996 och är ett väletablerat namn inom den danska bilbranschen.

Andersen Motors startade försäljningen av Aiways på den danska marknaden i maj 2021.

Aiways kommer att säljas online från www.aiways.se med assistans av 12 – 15 agenter som kommer att hantera testkörningar och leverans av bilar till kunderna. Agenterna kommer också att fungera som servicepunkter för Aiways kunder.

Andersen Motors har redan alla de funktioner som krävs av en bilimportör, allt från försäljning och marknadsföring till eftermarknad, reservdelsstöd och service. De har 60 anställda på kontoret som ligger 30 kilometer söder om Köpenhamn.

Peter Palm tillträder som Country Sales Manager for Sverige den 1. Januari 2022. Peter Palm, har tidigare jobbat som distriktschef hos Suzuki i Sverige och som Network Sales Manager K W Bruun Interdan i Sverige. Andersen Motors arbetar nu med att bygga upp resten av organisationen som ska serva den svenska marknaden.

Aiways europeiska huvudkontor är placerat i Munchen, Tyskland och ett stort reservdelslager håller på att etableras nära Schiphols flygplats i Nederländerna. Andersen Motors bygger också upp ett reservedelslager i Danmark, som ska serva Sverige och Danmark.

Aiways marknadsförs i dag i Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Danmark, Italien, Schweiz, Spanien och Portugal.

Aiways är ett nytt kinesiskt elbilsmärke som kom till Europa 2020. Bilarna tillverkas i en nybyggd och toppmodern fabrik i staden Shangrao i Kina. Den första modellen är en elbil av SUV-typ med modellbeteckningen U5. Bilen rymmer fem personer och har en räckvidd på 40 mil (WLTP-standard). Bilarna kommer att säljas i Sverige av ett nätverk bestående av 10 – 15 Aiways partners (återförsäljare) och online från sajten www.aiways.se