Bild: Aiways

Aiways startar försäljningen av en elektrisk SUV

Sverige får ett nytt bilmärke när den kinesiska elbilen Aiways U5 lanserades den 20 januari 2022. Bilen säljs online med hjälp av för närvarande nio återförsäljare som erbjuder provkörning och ansvarar för leverans av bilar till de svenska kunderna.

Aiways importeras till Sverige av det danska företaget Andersen Motors som tillsammans med de svenska återförsäljare kommer att säkerställa en personlig service. Hos återförsäljare kan kunderna göra ett inbyte av sin gamla bil vid köp av en ny Aiways samt serva sin nya bil.

I slutet av 2020 såldes de första bilarna från Aiways i Europa och hittills har bilen introducerats i Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike, Danmark, Italien, Schweiz, Spanien och Portugal. Sverige blir därmed det tionde landet där kunder erbjuds att köpa eller privatleasa en ny Aiways.

Den första modellen som introduceras är en stor elbil av SUV-karaktär med namnet U5. Modellen finns tillgänglig med två utrustningsnivåer – Plus och Premium – som båda har ett komplett säkerhetspaket som standardutrustning.

Priset är 430 000 kr. för U5 Plus och 470 000 kr. för U5 Premium. Priset för privatleasing startar på 3900 kr. per månad.

Båda versionerna har det kompletta säkerhetspaketet som innehåller adaptiv farthållare med Stop & Go (adaptive cruise control), aktiv filkörningsassistent (Lane Keeping Assist), döda-vinkel-varnare (Blind Spot Protection), 360 graders backkamera och varning för tvärgående trafik bakom bilen (Rear Cross Traffic Alert).

U5 Premium har dessutom läderklädsel, elektrisk baklucka som kan öppnas med en ”fotrörelse”, eldrivet panoramasoltak, 19 tums aluminiumfälgar, trådlös telefonladdning samt värme i framsätena. Den enda extrautrustningen som finns att köpa till Premiumversionerna är svart takfärg, i övrigt är allt standard.

Aiways U5 bygger på en helt nyutvecklad plattform som kan anpassas efter olika biltyper och batteristorlekar. U5 har ett batteri på 63 kWh som ger bilen en räckvidd på upp till 410 km (WLTP) vid full laddning. Snabbladdning kan ske med upp till 90 kW. Det betyder i praktiken att batteriet kan laddas från 20 till 80 procent på 35 minuter vilket förlänger räckvidden med 200 km.

Aiways byggs i en högteknologisk fabrik som ligger i närheten av Shangrao i Kina. Den första modellen U5 är designad och utvecklad i Aiways egna utvecklingscenter i Shanghai.

Bakom ägarskapet står en rad kinesiska verksamheter, staden Shangrao och privata investerare. I Aiways ledningsgrupp ingår specialister med ett förflutet från både stora amerikanska och europeiska märken.

Utöver fabriken i Shangrao har Aiways en egen batterifabrik i närheten av Shanghai. Aiways har redan presenterat nästa modell i programmet – en sportkupé med modellbeteckningen U6 – som förväntas komma till Sverige under 2022.

Aiways europeiska huvudkontor ligger i München och ett centralt reservdelslager har byggts vid flygplatsen Schiphol i Nederländerna

Aiways ger fem års garanti på bilen och åtta års garanti på batteriet och den elektriska motorn. Båda har en kilometerbegränsning på 150 000.

De första återförsäljarna ligger i Örebro (Orrbybil), Kungsbacka (Einarssons Bil AB), Vesterås (Ove Andersson Bil AB), Göteborg (Eklunds Bil), Helsingborg (Autogruppen), Lund (Autogruppen), Stockholm/Bromma (Bjurkell Bil AB), Stockholm/Sättra (Mobility Motors), Stockholm/Haninge (Svenska Bilgruppen).