Foto: Scotsman

Arevo släpper världens första 3D-printade elsparkcykel

Scotsman, ett nytt elsparkcykelmärke med bas i Silicon Valley, presenterar nu sin flaggskeppsprodukt. Scotsman är världens första 3D-printade elsparkcykel, tillverkad i ett enda stycke av kolfiberkomposit. Bakom den avancerade tekniken står teknik- och 3D-printföretaget Arevo.

Till skillnad från andra avancerade elsparkcyklar som delvis består av kolfiberkomposit är Scotsmans helt och hållet – ram, styre, styrstam och ståplatta – tillverkad i 3D-utskriven kolfiberkomposit. Elsparkcykeln har inga fogar eller något lim, vilket gör den extremt stark. Materialvalet med kolfiber och termoplastiska material gör den också extremt stöttålig, samtidigt som den är anmärkningsvärt lätt.

Bakom den avancerade 3D-tekniken står teknik- och 3D-printföretaget Arevo. Med hjälp av tekniken möjliggörs en enastående nivå av individanpassning. Varje ram skräddarsys efter ägarens längd, vikt, arm- och benlängd och körställning.

När vi skapade Scotsman ville vi höja elsparkcykelupplevelsen till att bli ett värdigt, alternativt transportmedel som tilltalar den urbana pendlaren lika väl som den passar prestandanörden som vill ha det senaste inom elektrisk mobilitet. Att använda 3D-utskrift i kolfiberkomposit möjliggjorde en design som hade varit omöjlig att åstadkomma med andra material eller tillverkningstekniker, säger Josh Morenstein, grundare av Branch Creative, den prisbelönta designstudion som ligger bakom Scotsman, som tidigare bland annat designat elsparkcykeln Bird 2.

Utrustad med de bästa funktionerna 

Förutom avancerade material och tillverkningstekniker har Scotsman även en uppsjö avancerade funktioner. Med sina dubbla motorer kan den utrustas med så mycket som 2000 watts effekt, ett dubbelt regenererande bromssystem, patenterade kompositdämpare och plats för dubbla, snabbladdande batterier för extra lång körtid. Batterierna kan du också ta med dig i väskan när du kommit fram och använda som powerbank till mobilen eller datorn. Elsparkcykeln är ständigt uppkopplad via GPS och mobilnätet, som gör det möjligt att lokalisera den var den än är, låsa upp den automatiskt när du kommer i närheten av den och filma din åktur med hjälp av den inbyggda kameran på styret.

Scotsman är ett otroligt fordon och en triumf, inte bara inom teknik utan också för att visa ett helt nytt sätt att lansera produkter på marknaden. Teamet har minskat den långa och dyra tillverkningsprocessen, som vanligtvis tar år, till en mycket snabbare och smidigare process som bara tar några veckor och dessutom möjliggör massanpassnig. Detta uppfyller drömmen om additiv tillverkning i stor skala, inte bara i fysisk byggvolym med utskrift av en hel elsparkcykel vid varje utskrift, utan också i antalet och hastigheterna, säger Kota Nezu, prisbelönt designer som var Chief Concept Car Designer för Toyota och utvecklade xeCOO, den första tillverkade elmotorcykeln i Japan.

Scotsman kommer att säljas för 2 999 dollar och finns tillgänglig för beställning nu, med leverans i början av december 2021.

Om Scotsman

Scotsman är ett amerikanskt elsparkcykelmärke som tillverkar lätta, stöttåliga elsparkcyklar. Med hjälp av avancerade kolfiberkompositmaterial och innovativ 3D-utskriftsteknik kan varje enhet specialanpassas efter kundernas storlek, körstil och användningsområde.

För mer information, besök https://scotsman.me.