Elektriska STCC-prototypen PWR002 och energilagringssystemet ZenergiZe från Atlas Copco. Foto: Oscar Malmlund/STCC

Atlas Copco blir officiell kraftleverantör för elektriska STCC

Atlas Copco går in som Official Power Supplier för det elektrifierade STCC-mästerskapet 2023, där de kommer att erbjuda klimatsmart energilagring och förnybar kraft för laddning av tävlingsbilarna.

Atlas Copco, en ledande industrikoncern med global räckvidd, tar ett steg in i motorsportvärlden genom att bli Official Power Supplier för STCC – världens första nationella mästerskap som elektrifieras 2023. Som leverantör av energilösningar kommer Atlas Copco att förse STCC med modulär och klimatsmart energilagring under tävlingshelgerna, vilket möjliggör laddning av de elektriska tävlingsbilarna.

Micke Bern, vd för STCC, uttrycker sin glädje över att välkomna Atlas Copco till STCC-familjen och betonar vikten av att tillsammans driva utvecklingen av klimatsmart teknik på högsta nivå. Atlas Copcos innovativa energilagringssystem ZenergiZe, som använder litiumjonbatterier med hög densitet, kommer att förse STCC-teamen med grön energi under tävlingshelgerna – utan koldioxidutsläpp och buller.

Fredrik Ålund, Business Line Manager på Atlas Copco Power Technique Nordic, betonar det kraftfulla samarbetet med STCC och menar att företagets mobila, robusta energilagringssystem kommer att bidra till att minimera miljöpåverkan under tävlingarna. Energilagringssystemet laddas uteslutande med förnybar energi och transporteras mellan tävlingshelgerna med transportfordon som drivs av biobränsle.

I STCC 2023 kommer teamen att tävla med elektriska bilar som CUPRA Born och Tesla Model 3, med en effekt på 550 hästkrafter. Premiären för det elektrifierade mästerskapet sker på Västkustloppet den 8-9 juli 2023.