Bild: Unsplash

Att tänka på vid köp av elscooter

Med en elscooter är det möjligt att smidigt ta sig fram istället för att sätta sig i bilen eller på bussen. Elscootrar går även under benämningen elektrisk sparkcykel, sparkcykel och elcyklar. De flesta modeller av el-scootrar är hopfällbara och går smidigt att ta med sig.

Köpguide

Är du ute efter en elscooter är det några saker som är bra att kolla upp. Vad säger exempelvis lagen, vilka modeller finns det och vilka andra faktorer är bra att titta på innan du bestämmer dig. Att åka elscooter är kul och du tar dig fram snabbt, enkelt och smidigt utan att du släpper ut avgaser i naturen.

När det är dags att välja vilken scooter du vill köpa kan man få mycket information på bästaprodukterna.com vilket kan vara till stor hjälp innan du bestämmer dig. Många som går i tankarna att köpa elscooter frågar sig vad lagen säger. Elscootern får ha max 25 watt motorstyrka och gå i högst tjugo kilometer i timmen. Gör den det faller den inom kategorin cykel där det finns krav på hjälm om den som kör är under 15 år.

Om elscootern är mopedklass får motoreffekten vara max 1 000 watt och maxhastighet 25 kilometer i timmen. Den måste ha skylt, vara besiktigad även trafikförsäkring och körkort är ett krav. Det är även krav på att lampor, ringklocka, reflexer och broms ska finnas

Watt och batteri

Hur stark motorn i scootern är anges av antalet watt. En scooter på 250 watt är vanligtvis anpassat till barn medan en med 350 watt passar ungdomar eller vuxna bättre. Vanligtvis börjar scootrar till vuxna runt 350 watt, vilket motsvarar en person på upp till cirka 55 kilo. Desto med du väger ju högre watt är att rekommendera.

Storleken på batteriet avgör hur långt du kommer men även vikten på scootern. De scootrar som har 30 till 40 kilometers räckvidd väger upp till 18 kilo, vilket innebär att de går lätt att bära med sig. De scootrar som har en räckvidd upp till 100 kilometer kommer dock väga mer och är inte så lätta att bära på. Här får du välja vad som är viktigast för dig.

Hjul och stötdämpare

Vissa elscootrar har hårda små hjul medan andra har större hjul som är luftfyllda. När det gäller stötdämpning har vissa modeller ingen alls och få modeller har en riktigt bra stötdämpning. Dessa är faktorer som avgör hur det känns att åka med scootern. Den bästa komforten får du med luftfyllda eller större däck samt dubbla stötdämpare bak och fram. Säkerheten är viktig det är därför att föredra att scootern både har bromsar fram och bak. Det allra bästa är om den både har en mekanisk och en elektrisk broms. Tänk på att din vikt påverkar bromssträckan.