Bild: Audi

Audi lanserar uppdaterade laddhybriderna Q7 och Q8

Audi har öppnat upp för beställningar av de senaste versionerna av sina laddhybrider, Audi Q7 TFSI e quattro och Q8 TFSI e quattro. Denna uppdatering innefattar en rad förbättringar som speglar den pågående utvecklingen inom bilindustrin mot mer hållbara och högpresterande fordon.

Kärnan i förändringarna är de tekniska uppgraderingarna. Båda modellerna drivs av en treliters sexcylindrig bensinmotor på 340 hk (250 kW) och en kompakt elmotor på 130 kW, vilket ger en systemeffekt på upp till 490 hk (360 kW). Det nyutvecklade litiumbatteriet, placerat under bagageutrymmets golv, har en ökad kapacitet på 25,9 kWh brutto, vilket möjliggör en elektrisk räckvidd på upp till 83 km enligt WLTP-standard. Detta är en betydande förbättring som inte bara förbättrar bilens miljöprestanda utan också dess användbarhet för dagligt pendlande utan utsläpp.

Utöver den ökade batterikapaciteten och förbättrad drivlineteknik, erbjuder Audi även nya körlägen som optimerar användningen av el- och bensindrifterna för att maximera effektiviteten. Bilarna kan ställas in på helt elektrisk drift eller en hybridinställning där bilen själv anpassar användningen av drivkällorna baserat på rådande körförhållanden och den inlagda rutten i navigationssystemet.

Designmässigt kommer de nya modellerna med en fräsch exteriör facelift som inkluderar nya strålkastarteknologier såsom Matrix LED och HD Matrix LED med Audi laser light. Dessutom har säkerhets- och komfortfunktioner förbättrats med tillägg som fyrhjulsstyrning och elektromekaniska aktiva krängningshämmare, vilket ger en mer stabil och responsiv körupplevelse.

Prissättningen är satt till cirka 1 005 000 kr för Audi Q7 60 TFSI e quattro och 1 035 700 kr för Q8 60 TFSI e quattro, vilket placerar dessa modeller i premiumsegmentet. Förväntade leveranser är planerade att starta under sommaren 2024, vilket ger potentiella köpare gott om tid att överväga denna betydande investering i framtiden för hållbar och dynamisk mobilitet.