Bild: Audi

Audi Q6 e-tron: Framtidens elektriska SUV

Audi har introducerat en ny spelare i elbilsbranschen med sin senaste modell, Q6 e-tron. Denna elektriska SUV representerar en milstolpe för Audi, då den är den första serietillverkade modellen baserad på den innovativa Premium Platform Electric (PPE), utvecklad i samarbete med Porsche.

Q6 e-tron lyckas kombinera imponerande prestanda med en praktisk räckvidd. Med ett nyutvecklat litiumjonbatteri på 94,9 kWh netto (100 kWh brutto) och en energitäthet som är 30 % högre än tidigare generationer, erbjuder den en WLTP-räckvidd på upp till 617 km. SUV:en är utrustad med två elmotorer som ger en systemeffekt på 388 hk (285 kW) och 535 Nm i quattro-versionen, medan SQ6 e-tron varianten imponerar med 517 hk (380 kW) och 820 Nm.

Ett av Q6 e-trons mest framträdande drag är dess laddningskapacitet. Med en 800-voltsteknik kan bilen uppnå en laddningseffekt på upp till 270 kW vid snabbladdningsstationer. Detta innebär att bilen kan ladda 255 km räckvidd på bara 10 minuter, och nå en laddningsgrad på 80 % på cirka 21 minuter. För dem som inte har tillgång till snabbladdningsstationer, erbjuder Q6 e-tron även en unik modulladdningsfunktion för 400-voltsteknik.

Designmässigt följer Q6 e-tron Audis distinkta SUV-estetik med en längd på 4 771 mm och en bredd på 1 939 mm. Det ger gott om utrymme, både vad gäller komfort och användbarhet i vardagen. Den vertikala fronten med en helt stängd enkelram, som ofta ses i e-tron-design, är kännetecknande för denna modell.

Audi har också lagt stor vikt vid ljustekniken. Med den andra generationen av digitala OLED-bakljus och nya funktioner som Car-to-X kommunikation, utökas möjligheterna för interaktivitet och säkerhet. Dessutom innehåller Q6 e-tron en ny elektronikplattform, E 3 1.2, som öppnar för framtida innovationer och förbättrar den digitala upplevelsen ombord.

Interiören i Q6 e-tron är lika imponerande, med en fristående MMI panoramaskärm utrustad med OLED-teknik, och flera funktioner som kan styras genom Audis självlärande röstassistent. Denna digitala interaktion är ett tydligt exempel på Audis satsning på att skapa en mer uppkopplad och användarvänlig upplevelse.