Bild: Audi

Audi Q8 e-tron Dakar: Elektrisk offroad-innovation

Audi Q8 e-tron edition Dakar är inspirerad av världens främsta ökenrally Rally Dakar. Exteriört påminner specialmodellens förhöjda chassi och dekor (tillval) om RS Q e-tron som snart startar i Dakarrallyt för tredje gången. Offroad-egenskaperna och det höga vridmomentet, som är tillgängligt direkt i den exklusiva suven, är perfekt för alla äventyrslystna som vill köra eldrivet. Q8 e-tron edition Dakar kan beställas under det första kvartalet 2024 till ett ca-pris på 1.440 000 kr.

Audi Q8 e-tron edition Dakar är en vidareutveckling av Q8 advanced 55 e-tron quattro med det större batteriet på 106 kWh netto (brutto: 114 kWh). Drivlinan med quattro-system och två elmotorer levererar 300 kW i boost-läge vid ett vridmoment på 664 Nm, vilket gör att 0 till 100 km/h går på 5,9 sekunder. Maxhastigheten är begränsad till 200 km/h och räckvidden uppgår till 450 kilometer enligt WLTP.

65 mm högre markfrigång och adaptiv luftfjädring

Jämfört med grundmodellen är edition Dakar optimerad för ännu bättre köregenskaper på löst underlag som grus eller snö. Markfrigången är 65 millimeter högre och modellen har även utrustats med General Grabber AT3-terrängdäck. I normalläget för den adaptiva luftfjädringen är markfrigången 220 millimeter. Vid högre hastigheter sänks bilen gradvis – med 15 millimeter vid 85 km/h, ytterligare 17 millimeter vid 100 km/h och från 120 km/h med ytterligare 13 millimeter. Detta för att optimera körstabiliteten i höga hastigheter och ge en förbättrad aerodynamik och räckvidd.

Med en främre frigångsvinkel på 21 grader och bakre på 28 grader är den eldrivna suven även anpassad för lätt terräng. Bilen har en rampvinkel på 19 grader och ett vadningsdjup på 300 mm. Luftfjädringen har även anpassats för att möta de krav som är typiska för offroad-körning.

Kraftfull exteriör som framhäver den sportiga offroad-karaktären

Q8 e-tron edition Dakar finns i Siambeige metallic, Mytsvart metallic och Magnetgrå lackering där Singleframe-grillen är anpassad till bilens kulör. Edition-modellen har även en nedre kontrastlackering i Mytsvart metallic och hjulhusen är breddade för att spegla modellens robusta karaktär. När förardörren öppnas projicerar LED-lamporna texten ”edition Dakar” på vägen. Även bilens nyckel har en fått en unik design anpassad till modellen.

Limiterad utgåva: 99 specialdesignade med inspiration från RS Q e-tron

Q8 e-tron edition Dakar finns även i en limiterad utgåva med en unik dekor som hämtat inspiration från elektrifierade RS Q e-tron som tävlar i Dakarrallyt den 5-19 januari. Med en lackering i Mythsvart har bilen försetts med detaljer som framhäver bilens karaktär ytterligare. De folierade modellerna är limiterade till 99 bilar, vilket även visas på bilen.

Omfattande standardutrustning

Specialmodellen rullar av produktionsbandet med adaptiva Matrix LED-strålkastare som standard. Även S line-interiör är standard med sportstolar klädda i mikrofiber Dinamica och konstläder. Bilen har dessutom en läderklädd multifunktionssportratt, svart innertak, dekorinlägg i mattborstad aluminium, pedaler i rostfritt stål, komfortmittarmstöd och instegslister i aluminium. Instrumentpanelens övre del och de nedre interiördetaljerna är klädda i svart konstläder. I grundutrustningen ingår även tonade rutor.

En head-up display projicerar viktig information direkt på vindrutan. En annan nyhet är att MMI-skärmen kan visa information om bilens lutningsvinkel. Dessutom erbjuds speciella bakgrundsbilder från Dakarrallyt med motiv från öknen med sanddyner. Audi phone box ansluter förarens smartphone till bilens antenn och laddar den induktivt. I standardutförande ingår även de omfattande assistanspaketen City och Tour.

Den robusta utrustningen i Q8 e-tron edition Dakar är anpassad för funktionalitet. Förvarings- och bagageutrymmespaket ingår i grundutförandet. Den slitstarka bagagerumsmattan och de robusta golvmattorna har Edition-märkning. Specialmodellen levereras även med taklasthållare med en lastkapacitet på 40 kg som standard. Till det ingår en väska och remmar för att fästa tillbehör. I standardutrustningen ingår även ett extra laddningsuttag för typ 2 (CCS2). Dessutom erbjuder e-trons laddningssystem allt som äventyrslystna behöver för att ladda sin bil – hemma, med vänner eller på semestern.

Terrängdäck för bättre grepp på utmanande underlag

Q8 e-tron edition Dakar är utrustad med General Grabber AT3 terrängdäck som ger bättre grepp på olika underlag, som grus, sten, och snö på bergs- och skogsvägar. Det speciella däckmönstret optimerar acceleration och inbromsning lilksom sidostabilitet samtidigt som däcken effektivt rengör sig själva, särskilt vid körning på leriga underlag. Grabber AT3 har också utmärkta köregenskaper och låga bullernivåer på asfalterade vägar för ökad körkomfort. Terrängdäcken är märkta med M+S och lämpar sig för användning året runt. Sommardäck på 20-tumsfälgar i snygg S-design med 5 V-eker finns även som alternativ i Q8 e-tron edition Dakar.

Mer ljus, sikt och ljud: Speciella finesser som tillval

Från Audi Sport erbjuds röda sömmar som tillval på sportstolarna, ratten och dörrarmstöden samt röda säkerhetsbälten för att förstärka den sportiga känslan i kupén. Panelbelysningspaket Plus (tillval) med sex fördefinierade färgprofiler inreder kupén på bästa sätt. Med omfattande konturbelysning i upp till 30 färger följer den interiörens linjer. Som ett alternativ till den standardmonterade automatiska luftkonditioneringen med två zoner erbjuder Audi en automatisk luftkonditionering med fyra zoner. Tillvalet Bang & Olufsen Premium Sound System med 3D-ljud gör el-SUV:en till en ännu mer förstklassig ljudupplevelse med 16 högtalare och 705 watt effekt. De virtuella ytterbackspeglarna med kameror (tillval) minskar bilens totala bredd med 15 cm och förbättrar luftmotståndskoefficienten samtidigt som de ger bättre sikt än konventionella speglar i dammig eller våt terräng.

Audi Q8 e-tron edition Dakar har säljstart under det första kvartalet 2024.