IONIQ 5 är utsedd till Årets Bil 2021 av Auto Motor & Sport. Bild: Huyndai

Auto Motor & Sport utser IONIQ 5 till Årets Bil 2021

Bara kort efter sin svenska lansering triumferar IONIQ 5 med ytterligare två utmärkelser som Årets Bil 2021. När svenska Auto Motor & Sport summerar året är det Hyundais senaste elbil som belönas med utmärkelsen från både tidningens redaktion och läsare.

Den rymliga CUV:en som är Hyundais första modell att lanseras på den nya dedikerade elbilsplattformen E-GMP utnämndes även till bästa Kompaktbil med sammanfattningen: ”Är rymlig och nästan lika stor som en mellanklassare, därtill ett laddproffs”. Rymligheten skapas tack vare en hjulbas på hela 3000 mm, vilket möjliggör en invändig vardagsrumsupplevelse med plant golv, en flyttbar mittkonsol, relaxationsäten och benutrymmen som i en stor SUV.

Redaktionens motivering lyder

”Titeln Årets Bil ger vi till den bil som summerar årets trender på allra bästa sätt. År 2021 var det Hyundai IONIQ 5 som damp ner som en bomb på elbilsmarknaden. Från ett vitt papper och på en helt ny elbilsplattform kom en bil som i ett slag fick många konkurrenter att kännas gamla. Även dyrare sådana. Mest imponerar 800-voltstekniken som fick vår testbil att gå från 10 till 80 procents laddningsnivå på rekordsnabba 21 minuter. Men det finns fler nyheter för ägaren att uppskatta. Som att bilen, tack vare V2L-finessen, är ett rullande jättebatteri som kan dela med sig ström till båten, skotern eller vad man vill. Det jättelika axelavståndet ger oanade utrymmen och förarstolens viloposition med smalbensstöd är magnifik. Vi gillar också att man vågat satsa på komfort före sport Kort sagt: Bravo Hyundai!”

”Vi är otroligt stolta över den här utmärkelsen,” säger Tobias Joelsson, PR & Communications Manager på Hyundai Sverige. ”Att både Auto Motor & Sports redaktion och tidningens läsare utsett IONIQ 5 till Årets Bil 2021 är ytterligare ett bevis på Hyundais progressiva utveckling av framtidens mobilitet. Att vi inte bara skapar tekniskt avancerade produkter som ligger i framkant, utan även designmässigt intressanta modeller med hög komfortnivå som faller kunderna i smaken. IONIQ 5 är endast en försmak på de elektrifierade modeller som Hyundai planerar att lansera framöver. Vi ser redan med spänning fram emot lanseringen av IONIQ 6 nästa år.

Årets Bil enligt läsarna

I Auto Motor & Sports läsaromröstning dominerade Hyundai genom att imponera med hög tekniknivå och bra prissättning.

Citat från en av läsarna sammanfattar IONIQ 5: Modern och effektiv drivlina som kommer hjälpa många att göra skiftet från fossila bränslen. Fantastiskt spännande design både ut- och invändigt i kombination med teknik i framkant!”

Läsarnas favoriter:

  1. Hyundai IONIQ 5
  2. Kia EV6
  3. Skoda Enyaq
  4. Tesla Model Y
  5. Volkswagen ID.4
  6. Audi Q4 e-tron, Mercedes EQS, Reneault Megane E-Tech
  7. BMW i4, BMW iX, Ford Mustang Mach-E, Maserati MC20 och Toyota Yaris Cross

Hyundai IONQ 5 har med sin 800 V-teknik möjlighet till ultrasnabb laddning från 10-80% på bara 18 minuter. En funktion som gör att IONIQ 5 sticker ut från mängden med en kapacitet att ladda nästan dubbelt så snabbt som andra elbilar på marknaden.

Tidigare under hösten belönades IONIQ 5 med Årets Bil från Ljud & Bild. Dessutom är bilen en av sju kvarvarande finalister i europeiska Car Of The Year 2022 som utses i februari nästa år.