Bild: Axfood Foto: Emmett Sparling

Axfood och Vattenfall utökar sitt elbilsladdningsnätverk

Axfood har ingått ett avtal med Vattenfall InCharge för att utvidga antalet elbils-laddstationer vid sina butiker över hela landet. Detta är ett steg framåt i Axfoods strävan att bidra till en mer hållbar framtid.

Efter ett lyckat pilotprojekt mellan Axfood och Vattenfall InCharge, där sju Willys-butiker redan har installerade laddstationer, kommer samarbetet nu att utökas. Planer finns för att installera laddstationer vid ytterligare 20-25 butiker, inklusive Willys-, Hemköp-, Snabbgross- och Eurocash-butiker. De första Willys-butikerna att få de nya laddstationerna efter sommaren kommer att vara Sundsvall (Ortviken), Halmstad (Flygstaden), Umeå (Klockarbäcken) och Göteborg (Gamlestaden).

– Samarbetet med Vattenfall InCharge gör det möjligt för oss att skapa ett verkligt kundvärde och förenkla vardagen för många som reser eller inte kan ladda sina fordon hemma, säger Susanna Hurtig, Nordenchef för E-mobility på Vattenfall.

Laddstationerna kommer att designas för att möta den genomsnittliga tiden det tar att handla, mellan 30 till 60 minuter, med laddare i spannet från 22 kW till 150 kW. Varje butik kommer att ha mellan sex och tio laddplatser, som alla kommer att vara uppkopplade till Vattenfall InCharges nätverk. Detta nätverk drivs redan över 4 000 publika laddpunkter i hela Sverige.

För Axfood är detta ett viktigt steg i deras kamp mot klimatförändringar. Företaget arbetar för att uppnå nettonollutsläpp i sin egen verksamhet genom att övergå till bland annat fossilfria varutransporter, icke-klimatpåverkande kylmedia och förnybar el. Genom att erbjuda fler laddstationer vid sina butiker hoppas de också att de kan hjälpa sina kunder att minska sin egen klimatpåverkan.

– Elektrifiering av transporter är en förutsättning för att vi och hela samhället ska nå uppsatta klimatmål. Därför är det viktigt att vi kan erbjuda fler och fler laddstolpar runt om i hela landet, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Den el som används vid laddstationerna kommer att vara förnybar, framställd från vind- och vattenkraft, och kommer att vara märkt med Bra Miljöval, EPD (Environment Product Declaration) från Vattenfall.