2021 var elbilens år med en tillväxttakt på 105,5 procent1. Under 2021 beräknades cirka varannan nyregistrering ha varit en laddbar bil.

Botemedel vid räckviddsångest: EV däck bär längre

I Sverige var 2021 elbilens år med en tillväxttakt på 105,5 procent. Under 2021 beräknades cirka varannan nyregistrering ha varit en laddbar bil. Det höga antalet gör Sverige till det land som hade flest laddbara nyregistrerade bilar i EU.

Även på Europas största bilmarknad, Tyskland, är trenden tydlig. De flesta vill köra elbil enligt en undersökning genomförd av Allensbach Institute. Så bilen är här för att stanna men driften förändras. Var fjärde nysåld bil i Tyskland har nu elmotor – och trenden visar även i Tyskland på kraftig tillväxt.

I en representativ studie på uppdrag av Michelin anser dock nära två tredjedelar av de som svarade att räckvidden för elektriska bilar är för kort. Men det finns positiva nyheter: Vid användning av rätt däck rullar bilen längre på samma laddning.

– Trenden vid bilköp är tydlig till elbilens favör, 2030 räknar vi med att över en tredjedel av nyregistrerade bilar är batteridrivna elbilar, säger Mark Perbaums, ansvarig för OE försäljning, Michelin. När man köper en ny elbil, ska man granska mer än batteriets räckvidd. Särskilda däck för elektrisk drift kan väsentligt öka räckvidden. Särskilt vid långa resor bidrar detta till ökad bekvämlighet.

Enligt undersökningen genomförd av Michelin4, uppger över hälften av elbilsförarna att de inte känner till förekomsten av speciella elbilsdäck och att räckvidden kan ökas om man använder dem. Men över hälften av de som svarade anser att ökningen i räckvidd vid användande av elbilsdäck skulle innebära en väsentlig förbättring.

Till exempel kan MICHELIN e.PRIMACY, öka energieffektivteten för ett elektriskt fordon tack vare sitt lägre rullmotstånd. Således ökar räckvidden med sju procent. I konkreta termer innebär det att en färd från Sundsvall – Helsingborg (928 kilometer) kan göras med ett laddningsstopp iställlet för två.

Michelins undersökning visar att förare av elbilar lägger stor vikt vid ansvarsfull resursanvändning. Hälften av elbilsförarna uppger att hållbarhet är en viktig faktor vid val av däck. Michelin betraktar sig som en tillverkare med ansvar för hållbarhet i däckproduktionen. Från 2024 använder företaget återvunnen plast i däcken. Den avancerade processen för återvinning bearbetar upp till 143 yoghurförpackningar och 12,5 PET flaskor i ett däck.

Michelin medverkar vid världens största däckmässa i Köln (The Tire Cologne) 24 – 26 maj 2022. Michelin kommer där bland annat demonstrera den positiva effekten för elbilar med däck med lägre rullmotstånd, och kommer stå i följande monter: Halle 7.1, Stand C-020/C-028.