Nya laddplatser för tung trafik. Bild Circle K

Circle K öppnar 20 nya laddplatser

Circle K fortsätter att bredda sin infrastruktur för laddning av elektriska tunga fordon i Sverige, med tillägg av ytterligare 20 laddstationer. De nya stationerna, som kommer att erbjuda en laddningseffekt på 360 kW, kommer att fördelas över fem strategiskt utvalda platser.

Efter ett framgångsrikt år av utbyggnad kommer de nya laddplatserna att placeras längs kritiska transportvägar genom hela Sverige. Stationerna som kommer att erbjuda laddning är Varberg Nord, Laholm Snapparp Östra, Jönköping Hyltena, Gävle Bro och Ljungby, vilka alla redan fungerar som naturliga stopp för transportvägar. Dessa platser får stöd från Energimyndigheten inom ramen för Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter.

“Laddningsinfrastrukturen för tung trafik växer snabbt, trots att det för närvarande är få eldrivna lastbilar på vägarna,” säger Lennart Olsson, ansvarig för laddning tung trafik på Circle K. “Vi vill ligga före och ge transportbranschen möjligheter att ställa om till eldrift.”

Circle K har redan i år öppnat 14 laddstationer för tung trafik runt om i landet. Tillsammans med de fem nya stationerna kommer Circle K att ha 34 laddplatser för tung trafik, och siktar på att öka antalet till 90 under det kommande året. Kedjan planerar även att öppna två megawatt-laddare inom projektet E-charge, finansierat av Vinnova, samt erbjuda vätgas på utvalda platser.

“Vi märker en stor miljömedvetenhet hos våra företagskunder och vi agerar ofta som rådgivare i omställningen till nya drivmedel. Allt vi bygger syftar till att möta framtidens behov av regional laddning för att underlätta omställningen mot eldrift,” tillägger Olsson.

Stationer vid Varberg Nord och Snapparp Östra kommer att ha fyra laddstationer var, betjäna den stora godstrafiken längs E6 mellan Göteborg och Malmö/Lund. Likaså kommer Jönköping Hyltena, som betjänar godstrafiken längs E4 mellan Jönköping och Helsingborg samt till Torsviks industriområde. Gävle Bro, som trafikeras av 2 500 tunga fordon dagligen, kommer också att utrustas med fyra laddplatser.

De flesta av dessa stationer kommer att vara fullservicestationer, vilket innebär att förare av elektriska fordon kan dra nytta av stationernas faciliteter och butiksutbud medan de laddar sina fordon. På flera platser finns även säkerhetsparkering för övernattningsvila.