Bild: CUPRA

CUPRA avslöjar namnet på sin urbana elbil

CUPRA Raval är en elbil som syftar till att locka en ny generation som söker en urban, rebellisk och 100% eldriven bil.

Automobil Barcelona var platsen för CUPRAs senaste stora avslöjande. CUPRA, en del av SEAT S.A., presenterade namnet på sin kommande urbana elbil – CUPRA Raval. Bilen, en inkarnation av CUPRA UrbanRebel-konceptet, är avsedd att börja tillverkas i Martorell 2025.

CUPRA Raval är en elbil som syftar till att locka en ny generation som söker en urban, rebellisk och 100% eldriven bil. Namnet Raval är en hyllning till stadsdelen Raval i hjärtat av Barcelona, ett område som tidigare har varit i fokus i CUPRAs och ROSALÍAs Abcdefg-kampanj.

Wayne Griffiths, VD för SEAT och CUPRA, bekräftade namnet på märkets framtida urbana elbil under bilmässans första dag. Han sade: “Raval är en av de mest överraskande stadsdelarna av Barcelona. Vi är stolta över att vår framtida urbana elbil kommer att bära dess namn och representera dess anda. Precis som vi gjorde med CUPRA Born vill vi nu uttrycka essensen av Raval och fortsätta att inspirera världen från Barcelona.”

SEAT S.A. firar det bästa första kvartalet i dess historia

I samband med namnannonseringen, delade SEAT S.A. också några imponerande ekonomiska framgångar. Det första kvartalet 2023 resulterade i ett rekordstort rörelseresultat på 144 miljoner euro, en ökning med 139 miljoner euro jämfört med föregående år. Omsättningen för perioden nådde 3,6 miljarder euro, vilket är en ökning med 48% jämfört med samma period 2022. CUPRA har varit en stor bidragsgivare till företagets finansiella tillväxt.

CUPRA, som lanserades 2018, har sålt mer än 300.000 bilar, vilket överträffar alla förväntningar. 2022 nådde märket 4,4 miljarder euro i omsättning, vilket utgjorde 40% av företagets totala omsättning. Detta gör CUPRA till ett av de snabbast växande bilmärkena i Europa och Spanien. Försäljningssiffrorna fortsätter att imponera med 46.600 sålda enheter under det första kvartalet 2023, en ökning med 83% jämfört med samma period 2022.

En elbil för en ny generation

“CUPRA Raval är inte bara ännu en bil. Det är en inbjudan till en ny generation som förväntar sig något bättre. En urban, rebellisk och 100% eldriven bil, med sin egen karaktär och koppling till ‘Gen Z’. Något som är mer känslomässigt,” säger Griffiths.

CUPRA Raval, med sina rötter i racingvärlden, kommer att tillverkas vid SEAT S.A:s huvudkontor i Martorell. Företaget planerar att investera 3 miljarder euro i omställning av anläggningen till elbilsproduktion från 2025, med användning av Volkswagen-koncernens MEB Small-plattform. SEAT S.A. leder Small BEV-klustret för olika märken inom koncernen.

CUPRA strävar efter att vara mer än bara ett bilmärke. Med koppling till Barcelona, och särskilt Raval, har CUPRA ambitioner om att bli en kraft för förändring. Griffiths förklarar: ”Vi pratar redan med institutioner och organisationer i Raval för att främja åtgärder som kommer att stödja unga människor.”

På bilmässan Automobile Barcelona hade CUPRA premiärvisning av CUPRA Tavascan, märkets första 100% eldrivna SUV-coupé. Dessutom presenterades CUPRA DarkRebel, märkets virtuella konceptbil, för allmänheten. DarkRebel är designad för att visa att framtidens elbilar kan vara både sexiga och provocerande. Mer än 100.000 användare har redan konfigurerat sin DarkRebel via ”Hyper Configurator”, vilket kommer att påverka den framtida fysiska versionen av konceptbilen.