Bild: DEKRA

DEKRA batteritest på Europas största elbilsmässa i Stockholm 2024

Den 2–4 februari intar Europas största elbilsmässa Friends Arena i Solna. Mässgolvet fylls av drygt 45 utställare med det senaste och bästa från elbilstillverkare, laddningsoperatörer och energibolag. DEKRA medverkar med egen monter och kommer att berätta om sitt innovativa och prisvinnande batteritest för el- och hybridfordon.

På elbilsmässan eCarExpo presenteras framtidens produkter inom solenergi, laddstationer, energilagring och tekniklösningar med syfte att göra e-mobilitet ännu smartare och grönare. Som besökare kommer man även få chansen att upptäcka exempelvis eldrivna cyklar, mopeder och motorcyklar.

DEKRA deltar som utställare på mässan och kommer att visa upp sitt batteritest, prata om elbilar, batterier och laddning. Hur påverkas bilens räckvidd av snabbladdningar och kyligt klimat? Hur sköter jag om mitt batteri på bästa sätt? Och är det möjligt att få reda på batteriets hälsostatus? På eCarExpo får du som besökare svar på alla aktuella frågor.

Som oberoende organisation inom besiktning, provning och certifiering engagerar sig DEKRA för övergången till lösningar inom säkerhet och hållbarhet – på vägen mot morgondagens mobilitet. Ett led i det är DEKRA:s batteritest som introducerades i början av 2022 och som sedan dess framgångsrikt införts i flertalet länder i Europa. I Sverige utförs batteritestet på samtliga av DEKRA:s besiktningsstationer och finns även tillgängligt som en SaaS-lösning för bilhandlare av begagnande elbilar.

Patenterat och prisbelönt batteritest

DEKRA batteritest med sin patenterade algoritm har validerats av det prestigefyllda RWTH Aachen University. Testet har nyligen även vunnit den tyska mobilitetsbranschens innovationspris, som specifikt erkänner innovationer inom fordonssektorn och delas ut av det tyska förbundet för transportvetenskap, DVWG.

Innovationen i DEKRA:s batteritest ligger i klassificeringen av mätningarna med hjälp av en mycket komplex algoritm och en omfattande databas. För detta ändamål fastställs grundläggande data under testkörningar, för varje individuell fordonstyp och under olika miljöförhållanden som värme eller kyla. DEKRA batteritest kan därför mäta batteriets hälsotillstånd tillförlitligt och oberoende på enbart 15 minuter.

Inom området hållbar mobilitet är DEKRA:s unika batteritest hittills den enda lösningen med både en statisk och dynamisk del för snabb, AI-baserad mätning av hälsotillståndet för batterier i begagnade elbilar. Det är en väsentlig byggsten för en fungerande begagnatmarknad för elbilar, lika viktig som dagens VDN – och därmed för hållbarhet, säkerhet och en mer transparent marknad för begagnade bilar.