Bild: Testfakta

Djupdykning i batteridrivna gräsklippares prestanda

När det kommer till att underhålla sin gräsmatta är miljövänliga alternativ alltmer eftertraktade. Bland dessa alternativ sticker batteridrivna gräsklippare ut som ett populärt val för den miljömedvetna trädgårdsägaren. Men som Testfaktas senaste undersökning visar, är ingen modell utan sina brister.

Undersökningen, genomförd av det ackrediterade laboratoriet SLG i Tyskland, granskade sju olika modeller av batteridrivna gräsklippare anpassade för mindre till mellanstora gräsmattor. Laboratoriet utvärderade gräsklipparna utifrån flera parametrar: klippeffektivitet, klippresultat, batterikapacitet, laddningstider, ergonomi, hanterbarhet, montering, förvaring och rengöring. Dessa tester gav en övergripande bild av varje modells prestanda och användarvänlighet.

Resultaten från testet avslöjade en signifikant variation i klippkvalitet och batteritid mellan de olika modellerna. Vissa maskiner lämnade efter sig en ojämn klippta ytor, medan andra var mer effektiva men hade lägre klipphastighet. Det står klart att köpare ofta måste göra ett val mellan snabbhet och noggrannhet i resultatet.

En av de mest kritiska aspekterna som belystes var drift- och laddningstiden för batterierna. Trots att alla testade gräsklippares batterier hade ungefär samma kapacitet, varierade deras effektivitet markant. De sämsta modellerna kunde endast arbeta i 12-13 minuter på en full laddning, vilket motsvarade klippning av lite mer än 130 kvadratmeter. För en större gräsmatta skulle detta innebära att ytterligare batterier är nödvändiga för att fullfölja arbetet.

Martin Kirschen, testingenjör på SLG, kommenterade, “För att klippa en hel gräsmatta effektivt med de flesta av dessa maskiner, skulle man behöva minst ett, och i vissa fall två extra batterier.”

SLG:s test visade också att laddningstiderna skiljer sig åt, vilket mer beror på laddarens effektivitet än på batterierna själva. Detta pekar på en viktig övervägning för potentiella köpare: att investera i flera batterier kan vara en lösning på problemet med lång laddningstid.

Sammanfattningsvis, även om batteridrivna gräsklippare erbjuder en mer miljövänlig lösning, så innebär valet ofta kompromisser. Ingen av de testade modellerna uppnådde full pott i alla kategorier, vilket tydligt visar att konsumenter måste väga sina prioriteringar mot varandras – snabbhet, batteritid eller klippkvalitet.