Foto: Johan Marklund, Veho import

El-lastbilen eEconic anländer

Den första eEconic-lastbilen, helt drivet på el, har nu levererats till Urbaser i Stockholm. Fordonet ska rulla på Kungsholmens gator för att samla in hushållsavfall.

Urbaser, en av Sveriges ledande privata aktörer inom insamling och transport av källsorterat hushållsavfall, har över 500 anställda och mer än 300 fordon som betjänar ungefär 25 kommuner i Sverige. Förutom sin svenska verksamhet, är Urbaser aktivt i över 25 länder runt om i världen.

Urbaser var tidiga med att investera i den nya eEconic-modellen. “Vi besökte fabriken i Wörth för att inspektera en förseriebil”, säger Per-Eric Bjurenborg, VD för Urbaser AB. Den eEconic som levererades av Veho Import AB är den första av sitt slag i Sverige, men Urbaser har beställt totalt tjugo fordon för den svenska och danska marknaden.

Per-Eric Bjurenborg och Urbaser-teamet fick möjlighet att testa en förseriebil innan de beslutade att göra investeringen. Bjurenborg rapporterade att de sex eEconic-lastbilar de driver i Danmark ofta har mellan 50-60% av batteriets liv kvar när de återvänder från dagens arbete, trots att de utför mellan 600-700 lyft per dag.

Kravet på att den nya lastbilen skulle vara 100% elektrisk kom från Stockholm Vatten och Avfall, kunden till vilken Urbaser levererar sina tjänster. Den nya eEconic är inte bara tystare än sin gasdrivna motsvarighet, den är också mer kraftfull på vägen, med ett högt vridmoment som är jämnt fördelat över hela varvtalsområdet.

eEconic-lastbilen är utrustad med tre batteripaket med en total kapacitet på 336 kWh, vilket kan laddas kontinuerligt med en laddeffekt på upp till 160 kW. Detta innebär att lastbilen kan snabbladdas från 20 till 80% på bara en timme.

Pär Hildestrand, eMobility Manager på Veho Import AB, ser fram emot att eEconic nu har kommit till Sverige: “Econic har varit en mycket uppskattad bil i renhållningsbranschen i många år. Nu är vi både stolta och glada över att bygga vidare på bilens fördelar och erbjuda en helelektrisk version anpassad för branschen.”