Bild: Michelin

Elbilens framgång ställer nya krav på bildäcken

Ökat fokus på lågt rullmotstånd, mindre däckljud och ökad slitstyrka är huvudteman när bilparken växlar från fossilt till el. Med elbilen följer behov av att däcken bidrar till att få ut så många kilometer som möjligt på varje laddning. Det innebär också att däcken behöver hantera högre vikter och vridmoment även för vanliga familjebilar.

2021 har varit elbilens år med en tillväxttakt i Sverige om 105,5 procent. Under 2021 beräknades cirka varannan nyregistrering ha varit en laddbar bil, med 57 473 elbilar och 77 842 laddhybrider. Det höga antalet gjorde Sverige till det land som hade flest laddbara nyregistrerade bilar i EU, och var således trea i Europa under det gångna årets tre första kvartal.

Den ökade försäljningen av elbilar kräver en snabb utbyggnad av laddinfrastrukturen hos privatpersoner, företag, bensinstationer och allmänna parkeringar.

Enligt Claus Chouhan, försäljningsdirektör Michelin Danmark, ställer elbilarnas framfart krav på däckbranschen att målmedvetet utveckla nya däcktyper.

– I en elbil är det tyst i kupén. När motorljudet plötsligt är borta blir däckljudet mer påtagligt och dominerande. Samtidigt innebär den ökade fordonsvikten tillsammans med elmotorns höga vridmoment att däcken behöver utvecklas speciellt anpassade till elbilarnas egenskaper. Det är därför Michelin kommit långt med utveckling av däck skräddarsydda för elbilarnas egenskaper. Nya typer av gummiblandningar och slitbanedesign samt Acoustic teknologi, bidrar till att sänka ljudnivån i kupén tillsammans med lågt rullmotstånd och längre livslängd.

Även med hänsyn till elbilens stora utmaning som är räckvidden spelar däcken en central roll. Det gäller att pressa ut så många kilometer som möjligt ur varje laddning.

– När vi talar om elbilar pratar vi också om räckvidd och rädslan för urladdning. Så kommer det vara några år till, samtidigt som infrastrukturen kommer att få nödvändig kapacitet och matcha tillväxten av antalet elbilar, säger Klas Lindén, produktexpert på Michelin i Norden.

Eftersom däcken upptar cirka tjugo procent av bilens energiförbrukning på grund av däckets energiförlust som uppstår när däcket rullar, spelar däckets rullmotstånd en betydande roll vid utveckling av däck för elbilar. Här tar utvecklingen små men flera steg framåt, Michelins nya däck riktade till elbilar bidrar väsentligt till att öka elbilarnas räckvidd.

Beräkningar gjorda av Michelin visar bland annat att det låga rullmotståndet i de nya e-Primacy och Pilot Sport EV kan öka räckvidden med upp till sju och tio procent för en elbil som kör 40 mil fulladdad.

Idag har bilisterna ett begränsat urval av elbildäck att välja mellan. Michelin och andra tillverkare av kvalitetsdäck utvecklar ny däckteknologi som matchar behoven av att köra på el. Enligt Claus Chouhan från Michelin är förväntningen att utvalda företag kommer att växa rejält de kommande åren, då elbilen förväntas ta över i Europa och USA.