Bild: DEFA

Elbilsägare missar besparingar genom dåliga laddningsvanor

I en ny undersökning genomförd av DEFA har laddningsvanorna hos tusentals elbilsägare analyserats. Den visar bland annat att majoriteten av elbilsägarna väljer att ladda när elpriserna är som högst. Det betyder att de förlorar pengar och går miste om stora besparingar.

En analys av elpriserna över ett år visar att smart laddning har en mycket stor effekt på elräkningen.

– På bara ett år kan du spara flera tusen kronor. Det är till och med möjligt att täcka hela kostnaden för din laddbox. Och detta tack vare en funktion som är helt gratis, säger Anders Granquist, Executive Vice President på DEFA.

Betydande skillnad för de som går emot strömmen när de laddar bilen

Den nya undersökningen, där DEFA har kartlagt både användarnas körmönster, laddningsvanor och elpriser, visar hur stor skillnad det gör att ladda smart.

Ett tips till dem som är nya på ekonomisk och smart hemmaladdning av elbilar är att justera laddningsschemat. Traditionellt sett har det varit effektivt att ladda elbilen över natten, helst efter klockan 21:00 och före klockan 08:00 på morgonen. Det beror på att elpriserna generellt sett stiger under den hektiska morgonrusningen från cirka 08:00 och sedan igen från 16:00 till sent på kvällen, när hushåll ökar sin energiförbrukning.

Men den konventionella metoden att ladda på natten är inte längre den mest effektiva strategin. På dagens dynamiska energimarknad behöver du något mer sofistikerat – ett avancerat och smart laddningsprogram. Ett sådant system gör mer än bara att ladda bilen under lågtrafikerade timmar. Det övervakar aktivt energipriserna för nästa dag och väljer de mest kostnadseffektiva timmarna för laddning. Detta baserat på när du behöver din bil redo och hur mycket laddning den kräver.

– Att vara ekonomisk betyder inte att följa majoriteten av elbilsägare som kommer hem från jobbet och kopplar in sina bilar. Vi har analyserat tusentals transaktioner och funnit att de flesta laddar sina bilar mellan klockan 16:00 och 21:00, precis när priserna skjuter i höjden, säger Anders Granquist.