Elbilsverkstaden Elbilmek i västra Oslo, som även är ansluten till Mekonomen. Bild: Elbilmek

Elbilsverkstäder växer i norden

I takt med att antalet sålda elbilar i Norge ökar markant, växer också behovet av specialiserade reparationstjänster för dessa fordon. Ett av de mest framträdande företagen i Norge inom denna sektor är EV Hub, som nyligen fått en svensk majoritetsägare, KG Knutsson, och har expanderat till Sverige som en utbildningsaktör.

Trots marknadens tillväxt har inte alla företag i branschen klarat av att anpassa sig till de nya förutsättningarna. Ett exempel på detta är EV Services, ett företag som nyligen försatts i konkurs trots att de ägdes av bilhandelsföretaget Frydenbø Bil.

En aktör som däremot lyckats anpassa sig väl är Elbilmek A/S, beläget i Lierskogen, strax utanför Oslo. Med fyra anställda fordonstekniker och en koppling till Mekonomen, har Elbilmek under ledning av Valdemaras Vaciunas blivit en av de mest erfarna elbilsverkstäderna i Norden. Sedan 2012 har de specialiserat sig på elbilar och högvoltskomponenter, vilket gör dem till Norges äldsta elbilsverkstad.

Intressant nog kommer såväl Vaciunas som hans anställda ursprungligen från Litauen. Deras fokus ligger strikt på elbilar och högvoltssystem, även om de tar emot laddhybridbilar, så är det endast högvoltssystemet som hanteras.

Marknaden för elbilsservice och reparationer i Norge är betydande och växande. Exempelvis har Tesla sedan 2013-2014 sålt omkring 6 000 bilar i Norge, och dessa bilar har nu passerat garantitiden. Detta år kommer ytterligare 4 000 Tesla Model S att bli utan garanti på grund av åldern. Om man inkluderar andra elbilsmodeller som sålts under en längre tid i Norge, finns det nu cirka 40 000 elbilar som är äldre än åtta år och därmed saknar garantier.

Med ett så stort antal elbilar utan garanti ökar behovet av oberoende verkstäder som kan erbjuda kvalitativ service och reparationer. Detta skapar en växande marknad för företag som Elbilmek A/S och andra aktörer inom elbilsverkstadsbranschen i Norge och Norden. Detta är en bransch i stark tillväxt, där både erfarenhet och innovation kommer att spela en avgörande roll för framgången.