Bild: STCC

Elektriska tävlingsbilar revolutionerar STCC 2024

Scandinavian Touring Car Championship (STCC) tar ett avgörande steg in i framtiden med introduktionen av tolv nya elektriska tävlingsbilar inför 2024-säsongen. Denna milstolpe, som markerar en ny era för skandinavisk motorsport, lovar att skriva ett helt nytt kapitel i racingvärlden, där hållbarhet och högpresterande teknologi går hand i hand.

Produktionen av dessa bilar, som utförs av EPWR, är inne i sitt slutskede och beräknas vara klara för leverans inom kort. De inkluderar tre enheter vardera av Tesla Model 3, BMW i4, CUPRA Born och Volkswagen ID.3, vilket signalerar en mångsidighet i val av basfordon för tävlingarna. Att dessa välkända modeller nu anpassas för racing, speglar den växande betydelsen av elektriska fordon i motorsportens värld.

Micke Bern, vd för STCC, uttrycker en stark optimism inför den kommande säsongen, betonande både den spännande och klimatsmarta aspekten av denna nya era. Dessa bilar är inte bara en uppvisning av avancerad ingenjörskunst, utan också en symbol för hur motorsport kan anamma en mer hållbar framtid.

Varje bil i denna nya flotta utrustas med 550 hästkrafter, bakhjulsdrift, samt aerodynamik designad för att främja jämn och spännande racing. Det mest anmärkningsvärda är kanske avsaknaden av traditionella förarhjälpmedel som ABS eller stabilitetskontroll, vilket ställer högre krav på förarnas skicklighet och reaktion.

En annan nyckelaspekt i detta projekt är hur tävlingsbilarna kommer att laddas. Det nya energilagringssystemet ZenergiZe från Atlas Copco, som använder sig av högdensitets litiumjonbatterier, erbjuder en lösning som är helt fri från koldioxidutsläpp och buller, ett betydande steg i riktning mot en miljövänligare tävlingsmiljö.

Den sista av de fyra modellerna, Volkswagen ID.3, kommer att presenteras på Custom Motor Show på Elmiamässan den 29 april, vilket ytterligare höjer förväntningarna inför den kommande säsongen.

STCC:s övergång till elektriska tävlingsbilar är mer än bara en teknisk förändring; det är en demonstration av hur innovation och hållbarhet kan samverka för att skapa en ny typ av racingupplevelse. Detta initiativ ger inte bara en glimt av framtiden för motorsport, utan signalerar också en växande medvetenhet om vikten av hållbara metoder inom alla sektorer, inklusive sport.