Peter Sunnergren på Hoj TWS AB visade Yadea Y1S, en elmoped för sista milen-transporter i stadsmiljö på eComExpo. Här med en isolerad värmebox för leverans av mat från restauranger. Bild: Lars-Olof Tandberg

Elmopeder revolutionerar sista milen-leveranser

En revolution är på gång inom transportsektorn, i synnerhet när det gäller den “sista milen” av varuleveranser i städer. Kinesiska företaget Yadea har utvecklat en elmoped särskilt anpassad för att navigera i den tätbefolkade och ofta trånga stadstrafiken.

Peter Sunnergren, Business Area Manager hos den svenska generalagenten Hoj TWS AB, påpekar att eldrivna mopeder kan vara det ideala alternativet för leveranser i stadskärnor där parkering för bilar är en utmaning.

“Det är svårt att hitta parkering och du riskerar att få böter. Därför är en elmoped ett bra alternativ,” säger Sunnergren.

Anpassningsbarhet och säkerhet i fokus
På eComExpo visade Hoj TWS AB den innovativa Yadea Y1S. Mopeden är inte bara snabb och lättmanövrerad, den är också anpassningsbar till olika branschers behov. Exempelvis kan den utrustas med en isolerad värmebox för matleveranser eller andra förvaringslösningar för hemtjänst och mindre varuleveranser.

Stor vikt har lagts vid säkerhetsaspekter, med större hjul och gedigna skivbromsar. Dessutom har Y1S en digital display på styret där föraren kan se viktig information som hastighet, laddning och tid.

Nordiskt klimat inga problem
Mopederna är också särskilt anpassade för nordiska förhållanden. “Yadeas elmopeder är utvecklade i en kustnära del av Kina där det förekommer salt, regn och dåliga vägar. Det gör att mopederna klarar vårt nordiska klimat galant,” tillägger Sunnergren.

Högkapacitetsbatteri och laddningsalternativ
Y1S kommer med två batterier som ger en räckvidd på cirka tio mil. Laddtiden är omkring sex timmar, vilket gör det praktiskt att ladda över natten. För de som behöver längre räckvidd finns möjligheten att ha en extra uppsättning batterier.

En världsledande tillverkare
Yadea, världens största tillverkare av elmopeder, producerar 20 miljoner enheter per år och Hoj TWS AB är exklusiv importör i Sverige. “Yadea är en mycket kvalitetsmedveten tillverkare. Till exempel stresstestas ramen för en ny modell en miljon gånger innan den släpps till produktion,” avslutar Sunnergren.

Med sina innovativa och anpassningsbara lösningar har Yadea Y1S potentialen att förändra spelplanen för sista milen-leveranser i Sverige och runt om i världen.