Bild: BMW

En framtidsinblick i BMWs elektriska visioner

Med BMW Vision Neue Klasse X får allmänheten en glimt av BMW:s vision för sina kommande elektriska modeller. Den här modellen representerar inte bara en ny bilserie, utan ett helt nytt begrepp som symboliserar BMW Groups omvandling, där företaget behåller sin unika identitet samtidigt som det stakar ut en ny väg in i framtiden.

BMW Vision Neue Klasse, som introducerades under IAA 2023, gav en första inblick i BMW:s framtida sedaner. Vision Neue Klasse X tar nu denna vision vidare till företagets X-serie. Denna bil, som är skapad för en aktiv livsstil och effektiv dynamik, visar på bredden i BMW:s framtida modellkatalog och bevarar samtidigt det självförtroende och den körglädje som varit förknippad med BMW sedan 1970-talet.

Vision Neue Klasse och Vision Neue Klasse X är bara början. BMW planerar att lansera totalt sex modeller inom 24 månader från starten av produktionen av den första modellen, vilket är planerat till år 2025 vid företagets fabrik i Debrecen, Ungern. Denna nya helslagna elektriska fordonsarkitektur innefattar allt från sportiga sedans till moderna SAVs, som representerar nästa generations modeller.

Den här omvandlingen går hand i hand med en ny definition av körglädje. Genom att införa ett specialutvecklat kontrollsystem för drivlinan och chassit, samt introducera sjätte generationen av BMW eDrive-teknologi, höjer BMW ribban för vad en elektrisk bil kan vara. Dessa nya modeller kombinerar den klassiska BMW-känslan med en modern, förfinad körupplevelse. Hållbarhetskonceptet bakom Neue Klasse garanterar också en ansvarsfull produktion och återvinning av fordonet.

BMW Vision Neue Klasse X är även en milstolpe inom teknologi och design. Med en ny typ av drivline- och chassikontroll, som bygger på en ny mjukvaruplattform utvecklad av BMW Group, erbjuder bilen en oöverträffad körupplevelse. Bilen har fyra högpresterande datorer, som arbetar tillsammans för att leverera en mer dynamisk, precis och effektiv körupplevelse. Denna teknik möjliggör även stora framsteg inom automatiserad körning.

När det gäller eDrive-teknologin, tar sjätte generationen energieffektiviteten till nya höjder. Med förbättrade drivenheter och nya litiumjonbattericeller, erbjuder bilen en betydligt förbättrad laddningshastighet och längre räckvidd. Denna teknik, kombinerad med innovativa lösningar inom aerodynamik, däckdesign och bromssystem, gör BMW Vision Neue Klasse X till en av de mest effektiva elbilarna på marknaden.

Designspråket för Neue Klasse sträcker sig även till exteriören och interiören. BMW:s nya X-modeller kännetecknas av ökad markfrigång och en rymlig interiör tack vare den elektriska arkitekturen. I fronten syns en ny tredimensionell BMW-grill och vertikalt riktade LED-strålkastare, som ger bilen en stark och distinkt närvaro.

Det finns även en stark fokus på hållbarhet i produktionen och leveranskedjan för Neue Klasse. BMW använder innovativa material som växt- och mineralbaserade ytmaterialet “Verdana”, och återvunna havsplaster för att minska bilarnas koldioxidavtryck.

I helhet, med BMW Vision Neue Klasse X, stakar BMW ut en ny väg för framtiden – en väg som är dynamisk, ansvarsfull och hållbar, och som ger en ny innebörd till körglädjen. BMW Vision Neue Klasse X är inte bara en bil; det är en vision om en hållbar och spännande framtid inom bilindustrin.