Exion Racing. STCC 2023. Bild: Exion

Exion Racing först att avslöja bilmodell till elektriska STCC 2023: BMW i4

Exion Racing är först ut med att avslöja bilmodell till sin storsatsning i elektriska STCC 2023 där det Värnamobaserade teamet kommer att tävla med BMW i4-modellen.

– Det fanns inte en sekunds tvekan för oss att vara med i STCCs elektriska revolution och BMWs avancerade i4-modell blir helrätt för oss och våra samarbetspartners, säger Daniel Aronsson, teamchef Exion Racing.

Exion Racing gjorde STCC-debut i år och har redan gjort intryck i Skandinaviens tuffaste racingmästerskap där teamet just nu ligger på femte plats i teammästerskapet – trots begränsad erfarenhet.

Till 2023 växlar teamet upp ytterligare där de kommer att driva tre helt nya BMW i4 som just nu byggs av EPWR, företaget som står bakom det tekniska konceptet som STCC inför till 2023 som världens första 100% elektriska nationella touring car-mästerskap.

– Elektrifieringen av STCC är helt avgörande för vår verksamhet och går hand i hand med den snabba omställning av samhället som sker just nu, säger Daniel Aronsson, teamchef.

– Samtidigt som vi får tävlingsbilar med betydligt reducerad miljöpåverkan får vi spektakulära racingbilar som tveklöst kommer att bjuda på mer underhållning. Den uppbackning vi har fått av våra partners i vår omställning till elektriska STCC saknar motstycke och just nu jobbar vi stenhårt för att skapa rätt förutsättningar för att kunna vara med och slåss om segrarna från ruta ett 2023.

Senast BMW representerades på STCC-startlinjen var 2015 och det tyska märket är ett av de mest framgångsrika i mästerskapets historia med totalt 74 segrar.

De nya 100% elektriska tävlingsbilarna som lanseras 2023 producerar 550 hästkrafter i kombination med ett 45 kWh-batteri på 800 volt – siffror som innebär prestanda med 0-100 km/h på under tre sekunder.

Tävlingsbilarna baseras på de senaste elektriska produktionsbilarna som privatpersoner kan köpa och köra på vanlig väg. En modifieringsprocess genomförs av EPWR vad gäller säkerhetsutrustning, chassi, bromsar, stötdämpare och elmotor – allt för att säkerställa säker, klimatsmart och spektakulär racing på högsta nivå.

Exion Racing kommer att ta leverans av sina nya BMW-bilar inför försäsongstesterna som kommer att köras av teamets tre förare vars identiteter avslöjas senare i år.

– Vi har dialog med såväl existerande STCC-förare som förare från andra mästerskap då de nya elektriska tävlingsbilarna ställer nya krav på förarna jämfört med dagens bilar. Vi för en tight dialog med EPWR och STCC inför 2023 och förbereder tillsammans ett gediget testprogram i vad som är en oerhört spännande omställning för hela motorsportvärlden, säger Daniel Aronsson.