Bild: Ford

Ford E-Transit 420 möjliggör elektrisk omställning för företagare

Transportstyrelsen öppnar för B-körkortsförare att köra tyngre eldrivna lastbilar. Ford E-Transit 420 erbjuder nya möjligheter för företagare.

Transportstyrelsen har öppnat för ansökningar till en försöksverksamhet som ger förare med B-körkort möjlighet att köra tyngre lastbilar med en totalvikt upp till 4 250 kg, förutsatt att de drivs av alternativa bränslen. Detta innebär att företagare nu kan dra nytta av den nya Ford E-Transit 420, en helelektrisk transportbil som erbjuder en totalvikt på upp till 4,25 ton och en lastförmåga på upp till 2 ton. Försöksverksamheten, som lanserades efter ett regeringsbeslut i juni 2023, syftar till att avhjälpa bristen på förare med C-körkort och främja en grön omställning inom transportsektorn.

Enligt John Hurtig, VD för Ford Sverige, innebär den nya försöksverksamheten att Ford-kunder nu enklare kan ställa om till elektriska fordon och därigenom bidra till en grönare transportsektor. För att ytterligare underlätta denna övergång presenterar Ford nya leasingerbjudanden med 12 månaders bindningstid, vilket riktar sig särskilt till företag som är i en uppstarts- eller omställningsfas och som söker flexibla lösningar.

Ford E-Transit är Europas mest populära helelektriska transportbil, och erbjuder kraftfull prestanda och pålitlighet för företag som vill investera i miljövänliga transportlösningar. Modellen finns i flera konfigurationer, inklusive skåp med lastkapacitet upp till 15,1 m³, chassi och persontransportalternativ i olika längder, samt batterikonfigurationer för både standard och utökad räckvidd. E-Transit med utökad räckvidd kan nå upp till 402 km och har en batterikapacitet på 89 kWh.

Laddningsprestandan för E-Transit inkluderar en maximal AC-laddningskapacitet på 22 kW, vilket möjliggör full laddning över natten på under sex timmar. DC-snabbladdning med upp till 180 kW ger upp till 116 km räckvidd på bara 10 minuter och en laddning från 10-80% tar cirka 28 minuter. Dessutom finns Pro Power Onboard som erbjuder 2,3 kW uteffekt från bilbatteriet för att driva verktyg och utrustning.

E-Transit är utrustad med ett brett utbud av uppkopplade funktioner och Ford Power-Up trådlösa uppdateringar, stödda av 5G-modem. Den senaste programvaran förenklar eftermarknadskonfigurationer och automatiserar repetitiva uppgifter, vilket är särskilt användbart för förare som gör många leveranser per dag. Ford Pro fortsätter att utöka de digitala kapaciteterna för E-Transit, inklusive SYNC 4 kommunikations- och informationssystem, vilket gör den till en av de mest avancerade transportbilarna på marknaden.

För att möta behoven hos företag som söker flexibilitet lanserar Ford nu en 12 månaders operationell leasing med garanterat restvärde. Detta komplement till de befintliga 24- och 36-månaders leasingperioderna gör det enklare för företag att anpassa sig till föränderliga behov utan långsiktiga åtaganden. Ford Business Lease erbjuder en samlingsfaktura, webbportal och förarapp som minimerar administrationen, och inkluderar service, försäkring, vinterhjul, däckskifte och däckförvaring för att ge tydliga månadskostnader över tid.

Sammantaget innebär den nya försöksverksamheten och de uppgraderade leasingerbjudandena att företagare har större möjligheter än någonsin att ställa om till elektriska transportlösningar, vilket är ett viktigt steg mot en grönare framtid.