Bild: Ford

Ford offentliggör nya E-Tourneo Custom

Ford offentliggör den helt nya E-Tourneo Custom – som är ledstjärnan för nästa generations Tourneo multiaktivitetsfordon och har en avancerad helelektrisk drivlina.

E-Tourneo Custom höjer ribban i segmentet för multiaktivitetsfordon och kombinerar en ny plattform konstruerad för att leverera maximal mångsidighet och komfort med en högeffektiv helelektrisk drivlina som kan leverera en körräckvidd på upp till 370 km enl WLTP.

Tourneo Custom är en av fyra nya helelektriska Ford-modeller som lanseras i Europa år 2024, och vänder sig till både privat- och företagskunder och erbjuder generöst utrymme för upp till åtta passagerare.

Den nya modellen introducerar en komplett uppsättning premiumfunktioner, inklusive ultraflexibla spårmonterade baksäten, handsfree elmotoriserade sidodörrar, B&O-ljudsystem, digitala nyckelkort, panoramaglastak – och en innovativ lutande ratt.

Komfortnivåerna förstärks ytterligare av den överlägsna fordonsdynamiken som kommer via nästa generations fordonsdesign. Tyst elektrisk framdrivning och en ny nivå av åkkomfort och stabilitet erbjuds av den optimerade chassiarkitekturen med oberoende bakfjädring.

Som en del av det mest omfattande Tourneo Custom-sortimentet någonsin kan kunder också välja en helt ny Plug-In Hybrid (PHEV) version för situationer där ytterligare flexibilitet krävs. Dessutom kan den nya modellen specificeras med den senaste generationen av Ford EcoBlue dieselmotorer, tillgängliga med en ny högeffektiv åttaväxlad automatisk växellåda och – för första gången – ett intelligent fyrhjulsdriftssystem.

Tourneo Custom-modeller med EcoBlue dieselmotorer är planerade att nå kunder från mitten av 2023, med ytterligare varianter tillgängliga senare under året.

Överlägsen EV-prestanda

Genom att använda samma batteriteknologi som Ford F-150 Lightning i ett 74 kWh batteri, med en 160 kW elmotor, kommer E-Tourneo Custom att leverera exceptionell prestanda. Bilens helelektriska drivlina erbjuder också enpedalskörning för ännu högre energieffektivitet och en mer avslappnad och bekväm körupplevelse.

En inbyggd 11 kW AC trefasladdare kan ladda batteriet helt på mindre än åtta timmar, och en 15-80 procentig laddning tar 41 minuter med en 125 kW DC snabbladdare. E-Tourneo Customs laddningsprofil frontlastar energin för att möjliggöra snabba påfyllningar. I laboratorietester, med hjälp av en 125 kW DC snabbladdare, ökade räckvidden med nästan 38 km på endast fem minuter.

E-Tourneo Custom erbjuder en maximal dragvikt på 2 000 kg tillsammans med en generös nyttolast (beroende på bilens konfiguration), och hjälper äventyrliga ägare att transportera vänner, familj och sportutrustning med enkelhet, och hjälper företagare att transportera kunder och deras bagage effektivt.

Pro Power Onboard-tekniken gör det också möjligt för kunder att fullt ut utnyttja potentialen hos Tourneo Customs elektrifierade varianter, som levererar upp till 2,3 kW genom uttag i den främre kabinen – idealiskt för att driva digitala enheter, verktyg eller sport- och campingutrustning när de är utanför elnätet.

Designad för utrymme och komfort – med flexibla sittplatser och lyxiga funktioner

Nya Tourneo Custom har utvecklats för att erbjuda passagerarna avsevärt förbättrade nivåer av komfort och bekvämlighet, med en elegant ny inredningsdesign som ger överlägsna nivåer av hantverks- och materialkvalitet, och en kupé fullspäckad med premiumfunktioner och teknologier.

Den optimerade fordonsplattformen säkerställer generöst utrymme i kupén oavsett om det rör sig om helelektriska, laddhybrid- eller förbränningsdrivlinor. Standardmodeller och modeller med långt axelavstånd erbjuder vardera tre sittrader, med upp till åtta säten i E-Tourneo Custom och maximalt nio säten i Tourneo Custom PHEV och EcoBlue dieseldrivna modeller.

Den förbättrade interiören börjar med ett flexibelt nytt spårmonterat sittsystem i andra och tredje raden, för maximal anpassningsförmåga när kabinen arrangeras för att ge optimalt utrymme för människor och deras tillhörigheter. Det nya systemet gör det möjligt för kunder att skjuta sätena framåt eller bakåt längs spårade skenor in i golvet i den bakre kupén, eller att lyfta bort sätena helt. De tre sätena på andra raden kan var och en flyttas oberoende av varandra, medan sätena på tredje raden är uppdelad på tvåsits och ensits.

De nya sätena är lättare än de på den utgående modellen och den andra raden har integrerade säkerhetsbälten, så om man vill omkonfigurera kupén – t.ex. till en klassunik konferenslayout för sex personer – kan det göras snabbare och enklare. ISOFIX-punkter finns på alla tre sätena i den andra raden samt de två yttre sätena i den tredje raden.

Den lyxiga kupéspecifikationen inkluderar ytterligare nya funktioner för kunder att anpassa sitt fordon och förbättra sin reseupplevelse, inklusive ett stort panoramatak i glas som förstärker känslan av rymd och ljus för passagerarna, med infraröd behandling för att hålla kupén sval när man reser i starkt solljus. Elmanövrerade sidoskjutdörrar har även handsfree-manövrering, så att dörrarna kan öppnas med en sparkrörelse bredvid framhjulet, till exempel när föraren bär tunga föremål.

För maximal komfort och njutning på resande fot erbjuder nya Tourneo Custom även elektronisk lufttemperaturkontroll i tre zoner, ett kraftfullt B&O-ljudsystem med 14 högtalare med en subwoofer placerad bak i bilen, sofistikerad omgivande belysning och trådlös laddningsplatta för mobila enheter.

Ford har också utvecklat ett innovativt nytt digitalt nyckelsystem, planerat att vara tillgängligt 2024, med hjälp av NFC-teknik som är inspirerad av hotellnyckelkort. Det gör det möjligt för ägare att bära ett bekvämt tunt, vattentätt kort snarare än en skrymmande nyckelbricka när de deltar i sport eller fritidsaktiviteter, och kan gynna företag som har flera förare som använder deras bilar.

Tourneo Custom-ägare kan välja mellan en rad modellvarianter inklusive den toppklassiga Titanium X, som erbjuder den mest omfattande specifikationen av alla Tourneos någonsin – med standardfunktioner som sträcker sig från eleganta 19 -tums lättmetallfälgar och fullmatris LED-belysning till lyxigt Sensico syntetiskt läder i sätesmaterialet. Varje modell kan specificeras med vilken som helst av de tillgängliga drivlinorna för att passa ett brett kundbehov.

Tourneo Customs förbättrade funktionsinnehåll kombineras med en betydande förbättring av kapacitet och prestanda. Fordonets helt nya arkitektur ger en lägre golvhöjd och ett nytt integrerat sidosteg för att göra lastning lättare, med stöd av klassledande innovation för den skjutbara sidodörren och bakluckan.

Den optimerade plattformen har också möjliggjort en reducerad totalhöjd på under två meter för många varianter, vilket ger tillgång till garage och flervåningsparkeringar som ofta är otillgängliga för fordon i Tourneo Custom-segmentet, samt bidrar till optimerad effektivitet genom förbättrad aerodynamik.

Både förare och passagerare kommer att dra nytta av de dynamiska förbättringarna som tillhandahålls av ett omdesignat chassi med ett nytt oberoende bakfjädringssystem som är standard i hela serien, vilket ger förbättrad åkkomfort och kördynamik.

Innovativ designNya Tourneo Custom gör en kraftfull markering på vägen, med en uttrycksfull och skulpturell design som kommer att tilltala både privatkunder och företag. Med en självsäker hållning har fordonet ökat visuell bredd fram och bak, för ett plant och stabilt utseende.

Designen är både dynamisk och lättillgänglig och återspeglar den starka kapacitet som ligger till grund för varumärket Tourneo. Den helelektriska E-Tourneo Custom framhäver sin teknik och prestanda genom en unik gallerbehandling, som kombineras med mycket distinkt LED-belysning med signaturgrafik i full bredd.

Den sofistikerade och praktiska designen fortsätter i bilen, och den eleganta två- eller tresitsiga främre kabinen erbjuder ett betydande steg framåt i teknik och komfort, med högkvalitativa material och rena, moderna ytor.

Instrumentpanelen har en ergonomisk 13-tums pekskärm med SYNC 4 infotainmentsystem. Detta kombineras med det nya digitala instrumentklustret för att skapa en intuitiv, förarfokuserad cockpit, med trådlös Android Auto och Apple CarPlay-kompatibilitet som standard.

För att stödja sina kunders aktiva liv måste Tourneo-bilar fungera som mobila vardagsrum och arbetsytor, och Tourneo Custom erbjuder samma innovativa lutande ratt som nyligen offentliggjordes i nya E-Transit Custom. Den klassunika funktionen kan användas som en ergonomisk enhetshållare för bärbara datorer och surfplattor, eller vikas platt för att bli ett bekvämt bord.

Maximering av komfort och enkel rörelse i kabinen var en stor prioritet, och alla bilar har rattar med en fyrkantig nedre fälg, och denna “squircle”-form – samt pelarmonterade växelreglage för bilar med automatisk växellåda – frigör mer utrymme och att gör in- och utstigning lättare.

Ytterligare utrymme i främre kupén och ökad förvaring kommer från Fords ingenjörer som har flyttat fram passagerarkrockkudden från instrumentpanelen till taket. Detta gör det möjligt för kunder att förvara föremål täckt på instrumentbrädan och betyder att elektroniska enheter nu säkert kan monteras närmare föraren med industristandardiserade AMPS-fästen.

Olika drivlinor för olika behov

Nya Tourneo Custom PHEV använder ett parallellhybridsystem för att erbjuda flexibiliteten hos en effektiv 2,5-liters Atkinson-bensinmotor för längre resor, samt en elmotor och ett 11,8 kWh batteripaket som möjliggör körning helt på el i över 50 km enl WLTP, idealisk för resor inom stadens nollutsläppszoner.

Vid sidan av de elektrifierade drivlinorna kommer Ford också att erbjuda Tourneo Custom med sin senaste generation EcoBlue dieselmotor på 170 hk – kombinerat med en ny högeffektiv åttastegad automatlåda.

Nya Tourneo Custom introducerar också ett alternativ för fyrhjulsdrift, vilket ökar förtroendet hos kunder som behöver kapacitet för alla väder och för ägare som reser till campingplatser, stränder och stigar. Systemet fördelar intelligent vridmoment mellan axlarna via en elektroniskt styrd koppling, med justeringar som tar mindre än 20 millisekunder, och är tillgänglig för dieselversionen på 170 hk med automatisk växellåda.

Alla drivlinor erbjuder mycket konkurrenskraftig dragkapacitet, inklusive en bromsad släpvagnsvikt på upp till 2 500 kg för dieseldrivna modeller, och ett nytt infällbart dragkrokalternativ gör att kunderna enkelt kan ta bort dragkroken när den inte används.

Tourneo Custom har en omfattande uppsättning av Fords senaste avancerade förarassistanssystem, inklusive ett antal funktioner som är tillgängliga på modellen för första gången, såsom intelligent adaptiv farthållare med körfältscentrering, backbromsassistent, Active Park Assist och en 360 -gradigt kamerasystem som ger en heltäckande vy runt fordonet för enklare manövrer i stadstrafik.