Bild: Ford

Ford startar produktion av elektriska Explorer i Köln

Idag inledde Ford produktionen av sin nya helt elektriska Ford Explorer vid företagets första dedikerade elbilsanläggning i Europa, belägen i Köln, Tyskland. Denna milstolpe markerar ett stort steg framåt för Ford, som genom en investering på 2 miljarder dollar har omvandlat en historisk anläggning till en modern fabrik för elbilstillverkning.

Den elektriska Ford Explorer är den första modellen som tillverkas vid Ford Cologne Electric Vehicle Center. Denna nya produktionsanläggning är ett viktigt steg i Fords strategi att producera nästa generation av högkvalitativa elbilar i Europa. Senare i år kommer en andra elbil, en ny sportcrossover, att presenteras och även börja tillverkas i Köln.

Den nya Explorer-modellen kombinerar tysk ingenjörskonst och amerikansk design med omfattande standardutrustning och helalektriska drivlinor, vilket möjliggör körning utan lokala utsläpp och en räckvidd på över 600 km på en enda laddning.

— Det är fantastiskt att se transformationen av fabriken i Köln, som grundades 1930, till en toppmodern produktionsanläggning för elbilar. Produktionsstarten av den nya helelektriska Explorer markerar början på en ny era för Ford i Europa, säger Kieran Cahill, Vice President, Manufacturing, Ford in Europe and International Markets Group.

Framtidens fabrik

Ford Cologne Electric Vehicle Center är utrustat med avancerad AI-teknologi och en mängd toppmoderna robotar som utför en synkroniserad dans för att säkerställa precision och effektivitet. En “digital tvilling” av anläggningen övervakar produktionsprocessen i realtid, vilket hjälper operatörerna att upprätthålla högsta kvalitet. Över 600 nya robotar är integrerade för att utföra svetsning, skärning, målning och montering med hög precision.

Ett nytt kontrollcenter övervakar monteringsprocessen ner till minsta komponent och mutter vid varje arbetsstation. Med hjälp av gigantiska pekskärmar och individuella små skärmar får de anställda kontinuerlig information om arbetsstationens status.

— Genom att övervaka och kontrollera varje steg i tillverkningsprocessen kommer Ford att uppnå oöverträffade kvalitetsnivåer för våra kunder, säger Rene Wolf, VD för Ford-Werke GmbH.

En mer hållbar produktion

Ford Cologne Electric Vehicle Center är en av Fords mest effektiva fabriker globalt, tack vare betydande minskningar av utsläpp, vattenanvändning och energiförbrukning. Anläggningen använder 100 procent certifierad förnybar el och biometan, och Ford arbetar mot en koldioxidneutralitetsplan för hela produktionsprocessen.

Fords mål är att uppnå koldioxidneutralitet för all sin europeiska produktion, inklusive anläggningar, logistik och leverantörer, till 2035. Med den nya produktionsstarten i Köln tar Ford ett stort steg mot en hållbar framtid och leder vägen i övergången till elektrisk mobilitet i Europa.