Fords anläggning i Turkiet. Foto: Ford

Ford Transit Custom kommer som helelektrisk och laddhybrid 2023

Ford bekräftar att nästa generation av Ford Transit Custom-serien – som kommer att tas i produktion i mitten av 2023 – kommer att lanseras såväl som helt elektrisk som laddhybrid.

Den nya Ford Transit Custom-serien, som inkluderar både Transit Custom och den stora 8/9-sitsiga Tourneo Custom, kommer också som en mildhybrid men även med konventionella motoralternativ. Detta kommer att vara det mest omfattande utbudet av Transit Custom-modeller som någonsin erbjudits.

Alla varianter av nästa generations Transit Custom kommer att produceras hos Ford Otosan, Fords joint venture-anläggning i Kocaeli, Turkiet. Dessutom kommer nästa generations Volkswagen 1 ton transportbil att produceras i fabriken.

– Nästa generation av Transit Custom-serien, som inkluderar helelektrisk och laddhybrid, kommer att stärka Fords position som Europas största varumärke för transportbilar. Transit Custom är ett av våra viktigaste kommersiella fordon, och den är mycket viktigt för hållbar och lönsam affärsverksamhet baserad på elektrifiering, för Ford of Europe, säger VD:n för Europa, Stuart Rowley.

Två av tre transportbilar från Ford kommer att vara helelektriska eller laddhybrider fram till 2030

Alla transportbilar från Ford kommer att finnas tillgängliga som helelektriska eller laddhybrider från 2024. År 2030 förväntar man sig att så mycket som två tredjedelar av transportbilsförsäljningen kommer utgöras av antingen helt elektriska eller laddhybrider.

2020 var Ford för sjätte året i rad det bäst säljande varumärket i Europa. Trenden har fortsatt även hittills 2021, där biltillverkaren har behållit sin topposition.

Fortsatt tillväxt på marknaden för transportbilar innebär ökade investeringar för Ford och man kommer bland annat att erbjuda nya produkter och tjänster med ett omfattande samarbete tillsammans med certifierade byggare.

Ett ekosystem av uppkopplade tjänster kommer att bidra till ökad tillväxt för kunderna

Ett ekosystem av uppkopplade digitala tjänster kommer både att ge en bättre kundupplevelse och bidra till ökad tillväxt för företagen. Detta inkluderar produktivitetstjänster och information om driftstid för upp till fem transportbilar i FordPass Pro.

En investering för framtiden

– Idag startar vi en stor strategisk investering som hjälper till att sätta sin prägel på bilindustrin. Vår fabrik i Kocaeli kommer nu att förvandlas till Turkiets första och enda integrerade produktionscenter för att producera både elbilar och batterier. Vi ser denna investering – som kommer att ske under det kommande decenniet – som ett strategiskt steg för framtiden och tackar Ford Motor Company för deras förtroende för Turkiet och Ford Otosan som gjorde investeringen möjlig, säger Ali Koç, ordförande för Ford Otosan och vice styrelseordförande i Koç Holding.

Idag tillverkas cirka 85% av alla Transit-skåpbilar av Ford Otosan i Turkiet. I december lade Ford Otosan fram en plan för att investera mer än 2 miljarder euro för att öka bil- och batteriproduktionen vid Kocaeli-fabriken. Det förväntas också att de kommer att öka antalet anställda med cirka 3 000 personer.