Hälsofördelar med elcykelpendling

Bild: KAN

En ny pilotstudie visar att cykelpendling, även med elcykel, förbättrar sömn, energi och minskar bukomfång på sex veckor.

Att cykla till jobbet beskrivs ofta som bra för både miljö och hälsa, men nu har detta fått stöd i konkreta data. En ny pilotstudie inom ramen för projektet Green Mobility Shift visar att pendling på supercykelvägar kan ge påtagliga hälsoförbättringar – och det gäller även de som väljer elcykel.

Studien genomfördes i samarbete mellan Region Skåne, Innovation Skåne, Tetra Pak, ESS och Lunds universitet. 20 deltagare – varav 15 använde elcykel minst tre gånger i veckan – cyklade regelbundet längs den cirka tio kilometer långa supercykelvägen C25 mellan Lund och Södra Sandby. Redan efter sex veckor kunde forskarna se förbättringar i både sömnkvalitet, kondition och minskat bukomfång. Jenny Älmqvist Nae, forskare vid Lunds universitet, säger att resultatet var en positiv överraskning och att även måttlig fysisk aktivitet kan ge snabba och tydliga effekter.

Företag som Tetra Pak ser detta som ett stöd för att främja hållbar mobilitet bland sina anställda. Jessica Davidsson, företagssjuksköterska, bekräftar att deltagarna upplevde ökad energi och förbättrad hälsa efter åtta veckors cykling. Företagets engagemang ingår i en bredare strategi där mobilitet och hållbar pendling är centrala delar, inte minst inom initiativet CoAction Lund som syftar mot ett klimatneutralt Lund till 2030.

Supercykelvägarna, som är ett resultat av samarbete mellan Region Skåne, Trafikverket och flera kommuner, har visat sig vara en viktig pusselbit. De gör det enklare, tryggare och mer attraktivt att cykla till jobbet. Infrastrukturstrategen Linneá Lañas Roddar ser stor potential i att ytterligare förbättra dessa stråk för att inspirera fler att välja cykeln som transportmedel.

Vanja Wickman, projektledare på Innovation Skåne, betonar att förändringar i transportvanor inte bara handlar om infrastruktur utan även om beteendeförändring. Studien visar att när människor får möjlighet att testa nya lösningar blir det lättare för dem att ändra vanor långsiktigt. Det pekar på att pilotprojekt som detta kan vara en viktig del i att skapa ett mer hållbart transportsystem i regionen.

Det kanske mest intressanta är att resultaten från denna relativt lilla studie är i linje med vad tidigare forskning har visat: regelbunden cykling, även med elcykel, bidrar inte bara till ett bättre klimat utan också till förbättrad hälsa, både fysiskt och mentalt.