Bild: STCC

Helt nya elektriska bilar redo för STCC 2024

Den svenska touringcar-cirkusen, STCC, går in i en ny era med starten av säsongen 2024, då de blir det första nationella mästerskapet i världen att helt gå över till elektriska tävlingsbilar. Detta steg betraktas som en milstolpe i motorsportens evolution mot en mer hållbar framtid.

I år har STCC mottagit leveransen av tolv splitternya elektriska bilar från EPWR, en betydande händelse som både teamen och arrangörerna har sett fram emot. Bilparken består av tre exemplar vardera av CUPRA Born, BMW i4, Tesla Model 3 och Volkswagen ID.3. Dessa fordon har alla designats och monterats vid EPWR:s anläggning i Vikmanshyttan, i nära samarbete med partners som Skellefteå Kraft och SKF.

Mötet i Ljungbyhed där bilarna nu står uppställda är startskottet för en intensiv förberedelseperiod. Först står funktionstester på Ljungbyheds Motorbana på agendan, följt av ytterligare tester på Mantorp Park, som alla syftar till att finslipa tekniken och prestandan inför säsongens start.

Micke Bern, vd för STCC, och Micke Jansson, vd för EPWR, har uttryckt sin entusiasm och tacksamhet mot alla inblandade parter. Dedikationen och det hårda arbetet från både ingenjörer och mekaniker, liksom från partnerföretag, har varit avgörande för att nå denna punkt.

Införandet av en helt elektrisk flotta inte bara speglar en global trend inom automotive-industrin utan signalerar också en ny riktning för motorsporten. Detta initiativ från STCC ger en fascinerande förhandsvisning av hur framtidens racing kan komma att se ut, där hållbarhet och teknik går hand i hand med spänning och tävlingsanda.

Allt står nu i startgroparna för en historisk premiär i Göteborg den 8-9 juni, där publiken kommer att få uppleva den nya elektriska eran på nära håll. Med dessa avancerade fordon på startlinjen är STCC säsongen 2024 redo att skriva historia, inte bara för Sverige, utan för hela motorsportvärlden.