Foto: Kia

Helt nya Kia Sportage

Helt nya Kia Sportage – laddbar och fyrhjulsdriven suv designad och utvecklad för Europa.

Kia Sportage är en av Kias mest sålda modeller i Europa och globalt. När nu Europaversionen av helt nya Kia Sportage premiärvisas har modellen utvecklats för att utmana toppskiktet i suv-segmentet. Nya Kia Sportage kombinerar en elegant men ändå muskulös och modern exteriördesign med en högklassig premiuminredning. Den integrerade välvda skärmen rymmer de senaste uppkopplade tjänsterna.

Nya Kia Sportage har utvecklats i Europa och bygger på en helt ny plattform och idealiska dimensioner och proportioner. Till Sverige kommer nya Kia Sportage i laddhybridutförande våren 2022. Modellen riktar sig till de som vill ta klivet över till en laddbar bil och samtidigt vill få de praktiska egenskaperna hos en suv.

En rad innovativa tekniska finesser introduceras i nya Kia Sportage. En ny generation elektronisk kontrollerad fjädring (ECS) ger bästa möjliga komfort och säkerhet tack vare kontinuerlig dämpningskontroll i realtid. Med ett nytt terrängläge är Kia Sportage redo för mer äventyrliga åkturer i utmanande förhållanden på snö, lera och sand.

Nya Kia Sportage höjer även nivån vad gäller säkerhetsutrustning med både passiva och aktiva högteknologiska system; DriveWise, inklusive en rad avancerade förarassistanssystem (ADAS).

Kia Sportage i sin femte generation presenterades med lång hjulbas för den globala marknaden i juli. Nu är det dags för Europaversionen att göra entré.

– Med framåtblickande exteriördesign och banbrytande interiör kombinerar nya Kia Sportage en dynamisk närvaro på utsidan med en högklassig förarorienterad interiör som drar nytta av är de senaste tekniska finesserna, säger Jason Jeong, President Kia Europe.

– Den nya plug-in hybridversionen som kan köras med nollutsläpp under körning understryker ytterligare Kias uppdrag att påskynda övergången till hållbar mobilitet över hela Europa.

Kias nya formspråk, Opposites United, som avslöjades tidigare i år ligger till grund för utseende och karaktär på nya Kia Sportage. Den kraftfulla, eleganta exteriördesignen med skarpa linjer och spännande ytor anknyter både till tidigare Sportage-generationer och elbilen Kia EV6.

En helt ny tolkning av Kias ”tiger nose”-grill har utvecklats i en modern variant. ”Digital Tiger Face” består av distinkta bumerang-formade DRL-ljus som markerar grillens båda yttre sidor och sveper samtidigt runt Matrix-LED-strålkastarna (intelligenta strålkastare).

Suv-profilen är tydlig med en muskulös hållning. Taket erbjuds i kontrasterande svart och framhäver tillsammans med C-stolpens utformning den sportiga profilen. Baktill fortsätter den svepande fastback-designen i övergången till bakljusen, som har utformats för att ge intryck av att de med fin precision skär in i karossen.

Interiören fortsätter på det moderna temat med en stor välvd display framför föraren som huserar både instrument och infotainment. Nya Kia Sportage drar nytta av den senaste over-the-air-tekniken för uppdateringar av programvara och kartor. Via Kia Connect-appen kan användaren ansluta till olika funktioner som Kia Live Services, Online Navigation, Online röstigenkänning och kalenderintegration från smarttelefonen.

Nya Kia Sportage erbjuder stora och praktiska utrymmen, bland annat tack vare ett väl tilltaget axelavstånd på 2 680 millimeter. Bilen är 1 865 mm bred, 4 515 mm lång och 1 645 mm hög. Benutrymmet i baksätet är 996 mm medan huvudutrymmet bak är 998 mm. Bagageutrymmet mäter är 591 liter (VDA). För att maximera bekvämligheten kan baksätena fällas ned i en 40:20:40-delning som möjliggör 1 780 liter lastutrymme. Volymerna anges för Hybrid-modellen, motsvarande för Sportage Plug-In Hybrid är ännu inte fastställda.

Vid lansering i Europa under hösten erbjuds bensin- och dieselmotorer samt Hybrid (bensin). I Sverige lanseras endast Kia Sportage Plug-In Hybrid. Drivlinan består av Kias 1,6-liters T-GDi bensinmotor på 180 hästkrafter, en permanentmagnet synkron elmotor på 67 kW/91 hk och ett litiumjonpolymerbatteri på 13,8 kWh. Total uteffekt anges till 265 hk.

Det toppmoderna batteripaketet i Kia Sportage Plug-In Hybrid har en avancerad kontrollenhet som ständigt övervakar batteriets tillstånd; faktorer som ström, spänning, isolering och feldiagnos. Paketet har också en avancerad cellövervakningsenhet som mäter och övervakar cellspänning och temperatur.

Via ett nytt terrängläge anpassas fyrhjulsdrivningen automatiskt så att bilen tar sig fram i dåligt väglag eller på besvärliga underlag som snö, lera och sand. AWD-systemet säkerställer att kraften fördelas optimalt mellan fram- och bakhjulen beroende på vägförhållanden och körsituationer för en säker och effektiv färd.

Förarassistanssystemen hjälper till att undvika potentiella faror och skyddar passagerarna och andra trafikanter. System som erbjuds i nya Kia Sportage: Forward Collision-Avoidance Assist System med skydd vid korsningar (hjälper till att undvika kollisioner med mötande bilar när man svänger vänster vid korsningar), Highway Driving Assist (HDA), Navigationsbaserad Smart Cruise Control (NSCC), Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA) med den utmärkta funktionen Blind-Spot View Monitor (BVM) som visar kameravyn snett bakåt i instrumentklustret, Remote Smart Parking Assist (RSPA) som gör det möjligt att, ståendes utanför bilen, fjärrparkera bilen i en trång parkeringsruta.