Bild: Pexels

Hur man lånar till elbil

Inköp av en elbil är inte bara ett miljövänligt val utan kan också för många vara ett ekonomiskt klokt beslut på lång sikt. På kort sikt är det dock en ganska kostsam affär, vilket innebär att de flesta behöver ta ett lån för att finansiera köpet av en elbil. I den här artikeln kommer vi att prata om vad som krävs för att låna pengar till en elbil, vilka låneformer som finns och ge dig ett par värdefulla tips för en smidig låneprocess.

Vad krävs för att ta ett billån?

För att ta ett billån finns det vissa grundläggande krav som behöver uppfyllas. Alla långivare och banker har olika krav, men det alla har gemensamt är att de gör en individuell kalkyl för att se till så att din ekonomi klarar av de månatliga räntekostnaderna som gäller för din bil. Ju större lån du tänkt ta, desto bättre inkomst behöver du. Långivarna tittar även på dina nuvarande skulder för att skapa en bild över hur stort utrymme det finns i din ekonomi. De går även igenom din kredithistorik där de tittar efter om det under de senaste tre åren har uppstått betalningsproblem.

Det är också värt att nämna att kraven att teckna ett billån beror på låneformen. Vi kommer i nästa del av den här artikeln gå in i närmare detalj kring vad som gäller för de olika låneformerna.

Välj låneform

Det finns ett par olika alternativ när det kommer till att finansiera en elbil. De alternativ vi har valt att belysa här är: billån utan säkerhet, med säkerhet och leasing.

  • Billån utan säkerhet

För dig som väljer lån utan säkerhet är det viktigt att vara medveten om att räntan kan vara något högre jämfört med lån med säkerhet. Fördelen med ett billån utan säkerhet är att du inte behöver betala någon kontantinsats, och att bilen inte är kopplad till lånet, vilket innebär att det är fritt fram att sälja bilen för att köpa en ny utan att involvera banken. Här finner du mer information om billån utan säkerhet.

  • Billån med säkerhet

Lån med bilen som säkerhet ger lägre ränta och allmänt bättre villkor. Du måste dock köpa bilen från en återförsäljare som är godkänd av banken för att lånet ska beviljas. Detta är oftast inte ett problem när det kommer till köp av elbilar då de flesta som köper elbil köper en ny bil via en auktoriserad bilhandlare.

  • Privatleasing

Privatleasing är ett alternativ där du betalar för att använda bilen under en viss tid utan att äga den. Det kan vara ett smidigt sätt att ha tillgång till en elbil utan att behöva göra en stor initial investering. Dessutom får du regelbundet, ofta vart tredje år, en ny bil. Detta är en stor fördel för dig som vill köra en elbil, helt enkelt då utvecklingen går fort när det kommer till ny teknik och körupplevelse bland elbilar.

Välj elbil

Elbilar har utvecklats avsevärt de senaste åren och det finns nu ett brett utbud av modeller, både vad gäller hybrid- och rena elbilar. En viktig faktor att ta hänsyn till är räckvidden på elbilen. De senaste elbilsmodellerna har ofta längre räckvidd än tidigare och teknologin fortsätter att förbättras, men det är fortfarande viktigt att välja en modell med bra räckvidd. Moderna elbilar klarar ofta cirka 300 – 500 km på ett fullt batteri.

Det är givetvis också viktigt att du väljer en elbil som passar din budget. Medan driftskostnaden inte är lika hög för en elbil som för en bensindriven bil, är det viktigt att inte glömma bort de utökade elkostnaderna. När du skapar en budget för att låna pengar till en elbil bör du utöver räntan även ta med elkostnaderna i uträkningen för att se till så att du har god marginal i de månatliga utgifterna.

Tips till dig som ska låna till elbil

Att köpa en elbil påverkar ekonomin, framförallt om du tar ett lån för att finansiera köpet. Det är därför viktigt att lånet tecknas på ett smart sätt. Här är ett par tips när när du ska ta ett billån för att köpa en elbil:

  • Använd en låneförmedlare

Antalet banker och långivare ökar ständigt, så det kan vara svårt att veta vem du ska vända sig till när du ska låna pengar till elbil. En låneförmedlare hjälper dig att jämföra olika lånealternativ och hitta det bästa erbjudandet för din situation.

  • Ansök tillsammans med din partner

Ifall du är gift eller sambo kan det vara en bra idé att både två står på lånet. För det första ökar det chanserna att få lånet beviljat och du kan få tillgång till högre lånesummor. Dessutom kan du få en lägre ränta på ditt billån.

  • Baka in billånet i bolånet

Ifall du har utrymme i ditt bolån kan det vara smart att baka in billånet i bolånet. Du får då samma ränta som på ditt bolån, vilket oftast är det lån som har lägst ränta. Kolla med den bank där du har ditt bolån för att se om detta är möjligt.

Sammanfattning – låna pengar till elbil

Om du funderar på att köpa en elbil finns det ett par alternativ för hur den ska finansieras. Se över din situation och prata gärna med en låneförmedlare för att se vilken typ av finansiering som passar dig bäst. Vi pratade tidigare om privatleasing och nämnde att det passar bra för den som ofta vill ha en ny elbil, men det går även att teckna ett lån med restvärde, vilket fungerar på ett liknande sätt. Detta kan därför vara ett alternativ för dig som helst äger din bil, men ändå vill uppgradera den lite då och då. Det är trots allt inte mycket som slår en sprillans ny elbil.