Bild: Iveco

Hyundai och Iveco i samarbete för helelektriskt fordon

Hyundai Motor Company och Iveco Group (EXM: IVG) har tagit ännu ett steg i sitt partnerskap genom att underteckna ett leveransavtal för ett helelektriskt lätt kommersiellt fordon. Detta nya fordon, som ska bära IVECO-märket, baseras på Hyundais globala modulplattform för elektriska lätta kommersiella fordon (eLCV). Detta avtal markerar en viktig utveckling inom elektrifiering av transportsektorn i Europa och stärker Iveco Groups portfölj av elektriska fordon.

Sedan partnerskapet inleddes i mars 2022 har Hyundai och Iveco Group gjort betydande framsteg, speciellt inom vätgasdrivna fordon. Det nya avtalet utvidgar detta samarbete till att inkludera helelektriska fordon, vilket understryker båda företagens engagemang för att främja koldioxidneutral mobilitet och transport.

Den nya modellen, baserad på Hyundais innovativa modulplattform för eLCV, är utformad för att uppfylla de ökande behoven av specialiserade elfordon. Med en totalvikt på mellan 2,5 och 3,5 ton, utmärker sig fordonet genom dess låggolvskonstruktion som förbättrar användarvänligheten vid lastning och transport. Denna plattform representerar den senaste tekniken för batterielektriska fordon (BEV) och är en del av Hyundais framåtblickande strategi inom elektrifiering.

I samarbetet kommer Hyundai att ansvara för tillverkning och leverans av chassit för den europeiska marknaden, medan Iveco Group kommer att sköta den lokala anpassningen och distributionen av de kompletta fordonen genom sina återförsäljarkanaler. Detta unika samarbete kombinerar Hyundais tekniska expertis med Iveco Groups starka närvaro på den europeiska marknaden.

Luca Sra, President för Truck Business Unit vid Iveco Group, uttryckte entusiasm över partnerskapets utveckling och potentialen det innebär för logistikoperatörer i Europa. Ken Ramírez, Executive Vice President och chef för Global Commercial Vehicle & Hydrogen Business på Hyundai Motor Company, betonade också vikten av denna utveckling för att påskynda en koldioxidneutral framtid i Europa.

Detta nya helelektriska fordon förväntas lanseras vid IAA Transportation 2024, som äger rum den 16–22 september i Hannover, Tyskland. Med detta steg framåt stärker Hyundai och Iveco Group sin position som ledande aktörer inom den hållbara transportsektorn, och bidrar till att forma framtiden för koldioxidneutral mobilitet i Europa.