Bild: Circle K

Kan man låna toaletten utan att handla? Mer än var tredje svensk säger nej!

Att stanna längs vägen och bara låna toaletten är inte alltid så lätt som man kan tro. I alla fall inte om man frågar svenska folket. Hela 37 procent uppger att de känner ett tryck att de måste handla något, såvida inte butiken är full. Detta visar en ny undersökning från Circle K i samarbete med YouGov.

Under sportlovet är det många som befinner sig längs Sveriges vägar vilket självklart ökar antal människor i behov av en naturpaus. Inför denna ofta hektiska period har Circle K låtit undersöka en vanlig frågeställning – förväntas man handla något när man använder toaletten på stationen?

– I samband med att vi tog fram en karta över var sportlovsresenärerna kan ta en kisspaus kom frågan upp hur vi känder inför att nyttja toaletter utan att handla något. Eftersom åsikterna spretade i rummet ville vi ta reda på hur svenska folket känner och det visade sig vara en riktig vattendelare med i princip hälften vardera sida, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K.

Hela 37 procent upplever att det förväntas av dem att köpa något, men det är bara 17 procent som uppger att de alltid gör det. 20 procent uppger att de hoppar över om butiken är full.

I andra änden av skalan är det 17 procent som uppger att det skulle vara pinsamt att inte handla något om butiken är tom, även fast de rent generellt inte tycker att det förväntas av dem. Totalt är det hälften av de tillfrågade som inte tycker det förväntas ett köp, men det är bara 15 procent som ändå uppger att de aldrig handlar något.

– Vi vill understryka att alla alltid är välkomna till oss, oavsett vilka behov de har. Särskilt nu under lovveckorna när många är ute på längre resor med hela familjen, då vill vi verkligen uppmuntra till att ta ordentliga pauser, avrundar Erika Söderlund.

På frågan om vad man oftast köper om man ”sympatihandlar” är ordningen också tydlig. Först kommer godis följt av läsk, kaffe, vatten, glass och mat i fallande ordning.

Circle K:s Pis(s)tkarta sprids i nuläget via sociala medier för att enkelt guida sportlovsresenärer, på väg till våra största fjällorter, till en bekväm rast-, mat- och kisspaus längs vägen.