Bild: KIA

Kia EV9 – Framtidens SUV redan idag

Kia avtäcker sin alldeles nya SUV, Kia EV9, en helt elektrisk och fyrhjulsdriven modell med en räckvidd på imponerande 497 km. Bilen, som kan laddas för 219 km körning på endast 15 minuter tack vare dess avancerade 800V-teknik, sätter en ny standard för elbilar med sin robusta dragkapacitet på 2,5 ton. Kia EV9, som har plats för sex eller sju personer, kommer att lanseras i Sverige i oktober, men priset har ännu inte fastställts.

Den nya Kia EV9 är företagets första eldrivna SUV med tre sätesrader och tillhandahåller avancerad teknik, innovativ komfort och imponerande elbilsprestanda. Utformningen av fordonets kraftfulla och sofistikerade exteriör har lett av Karim Habib, Head of Global Design, som har skapat företagets nya designfilosofi “Opposites United”.

Fordonet är baserat på den förlängda E-GMP-plattformen (Electric Global Modular Platform), som även används i Kia EV6, som blev utnämnd till Årets Bil i Europa 2022. Med plats för sex eller sju passagerare och generöst med utrymme för bagage, erbjuder EV9 ett axelavstånd på 310 centimeter och ett helt slätt golv för att ge maximal komfort.

EV9 levereras med dubbla klimatsystem för att säkerställa komfort för alla passagerare, och att sparar ström. Dessutom kan inställningarna justeras utan att behöva navigera genom infotainmentsystemets menyer, tack vare en ny manöverpanel för klimatkontrollen.

Bilen är utrustad med V2L (Vehicle-to-Load), som möjliggör för bilen att dela 220 Volt-ström till en extern källa, som exempelvis campingutrustning, en mikrougn eller till en annan elbil.

EV9 uppvisar även sin hållbarhetstänkande i dess interiör. Insidan av bilen består till stora delar av material med låg miljöpåverkan, som biomaterial från sockerrör och majs, samt återvunnet material.

Bilen är också utrustad med ett brett utbud av säkerhetsfunktioner, inklusive nio airbags och ett komplett system av förarassistansfunktioner i ADAS – Advanced Driver Assistance Systems. EV9 är Kias första bil som kan utrustas med ett självkörande system på nivå 3, kallad HDP (Highway Driving Pilot).

Med hjälp av Kia EV Route Planner, kan förarna undvika att planera sina resor i detalj för att hitta laddplatser. Om systemet upptäcker att det inte finns tillräcklig ström för en angiven destination, kommer Route Planner att automatiskt hitta alternativa laddstationer för den fortsatta resan.

Jason Jeong, Europachef för Kia, förklarar, “EV9 innebär en ny standard för segmentet. Den är morgondagens bil idag, en inbjudan att vara med i övergången till eldriven mobilitet som förändrar folks sätt att resa.”

Självparkeringen, Remote Smart Parking Assist 2.0, kan skötas när föraren är utanför bilen och initieras via Kia Smart Key. Systemet använder UWB-teknik (Ultra-Wide band) så att funktioner som låsning/upplåsning, motorstart etc. kan skötas från en smartphone samtidigt som nyckeln ligger i fickan eller väskan.

Lanseringen av Kia EV9 GT Line AWD i Sverige sker i oktober, priserna är ännu ej fastställda. Denna banbrytande elbil förenar en innovativ design med avancerad teknik och högpresterande elbilsprestanda, vilket ger ett tydligt tecken på framtidens mobilitet.