Fredrik Sandberg, chefredaktör på tidningen Elbilen delar ut diplomet för Årets elbil 2023 - Kia EV9 - till Joakim Jöhncke, produktchef Kia Sweden. Bild: Kia

Kia EV9 korad till Årets elbil 2023

Tidningen Elbilen i Sverige utsåg idag Kia EV9 till ”Årets elbil 2023”. Efter att ha testat de nya elbilar som kommit ut på marknaden under året valde juryn till slut Kia EV9 som vinnare bland fem finalister. Diplomet för ”Årets elbil” delades ut idag under elbilsmässan eCarExpo i Göteborg.

Det blev ett utmanande vinterväder för elbilarna som gjorde upp om titeln ”Årets elbil” när tidningen Elbilens redaktion testade finalisterna i norra Sverige. Men efter att ha utvärderat och jämfört bilarna under några dagar korade man en vinnare.

Motiveringen lyder:

“Tack vare en energisnål drivlina och en av marknadens vassaste system för snabbladdning har Kia kunnat bygga en redig och stor familjebil som lämpar sig för både de långa turerna och för helgaktiviteternas utmaningar. Komforten är på topp för alla passagerare, precis som utrustningslistan. Prislappen är stor, men försvarbar mot jämförbara konkurrenter.”

Fredrik Sandberg, chefredaktör för Elbilen i Sverige, delade ut ett diplom för priset som ”Årets elbil 2023” och det togs emot på eCarExpo i Göteborg av Joakim Jöhncke, produktchef på Kia Sweden.

– Det är fantastiskt roligt och hedrande att ta emot denna utmärkelse av Elbilen. Det som gör det här priset extra betydelsefullt är att tidningen jämfört vår bil mot flera konkurrenter i flera testmoment, nu senast på en långresa genom vinter-Sverige där Kia EV9 blev totalvinnaren, säger Joakim Jöhncke.

Utifrån kriterier som köregenskaper, räckvidd, laddkapacitet, säkerhet och ekonomi väljs kandidaterna till Årets elbil ut bland modeller som finns att köpa och få levererade på svenska marknaden under året. Årets finalister, förutom vinnaren Kia EV9, var BMW i5, Hyundai Ioniq 6, NIO ET5 Touring och Xpeng G9.

– Det märks att Kia EV9 är en efterlängtad bil bland både befintliga Kia-kunder och andra som är i behov av en större familjebil. Att det inte finns så många sjusitsiga el-SUV:ar att välja på är en sak, men vi ser också att de som får uppleva hur rymlig och generöst utrustad den är, och hur tryggt och skönt den går på vägen, blir väldigt förtjusta i bilen, säger Joakim Jöhncke, produktchef på Kia Sweden.