Bild: Kia

Kia får högsta betyg i driftsäkerhet

Kia toppar rankingen i amerikanska JD Power 2022 Vehicle Dependability Study (VDS) som det mest driftsäkra bilmärket. I undersökningen där ägarna får sätta betyg på sina bilar rapporterar Kia-ägarna 145 problem per 100 bilar, vilket är 47 problem färre än snittet för alla märken.

Resultatet placerar Kia i topp före 31 andra bilmärken i volym- och premiumsegmentet. Det innebär att Kia klättrar två placeringar från fjolårets tredjeplats.Familjesuven Kia Sorento hamnade på förstaplatsen i segmentet Upper Midsize SUV med minst noterade problem av de jämförda modellerna.Den amerikanska kvalitetsstudien omfattar problem som ägarna av tre år gamla bilar har upplevt under de senaste 12 månaderna. I JD Powers VDS 2022 ingick totalt 29 487 bilägare.

Kia e-Niro bästa volymmodell bland laddbara bilar

Ägarna till elbilen Kia e-Niro är nöjdare än alla andra bilägare av en laddbar modell i volymsegmentet. Det visar amerikanska JD Powers årliga undersökning Electric Vehicle Experience (EVX) som baseras på 8 122 ägaromdömen.

Det är andra året i rad som Kia e-Niro är nummer ett i studien där ägarna rankar hur nöjda de är med bilarna inom olika områden. Det resulterar i ett poängsnitt där Kia e-Niro fick 744 poäng, vilket kan jämföras med hela segmentets snitt på 709.

100 % laddbart 2024

Kia i Sverige vill att så många som möjligt ska kunna ställa om till att köra på el. I dag är 78 procent av de bilar Kia säljer laddbara och Kia har det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet (44 gram/km) av de 12 största bilmärkena i Sverige. Kias målsättning är att 100 procent av alla bilar som säljs i Sverige ska vara laddbara år 2024.