eCarExpo Friends Arena 2020. Bild: Peter Gunnars, eCarExpo

Kriget i Ukraina får fler svenskar att välja elbil

Var tionde svensk bilist kan tänka sig att välja elbil nästa gång på grund av kriget i Ukraina, enligt en färsk undersökning av YouGov.

Var tionde svensk bilist kan tänka sig att välja elbil nästa gång på grund av kriget i Ukraina. Oron för skenande bränslepriser och att inte kunna få tag på fossila bränslen påverkar svenskarnas elbilsval. En fjärdedel av bilisterna som idag kör på bensin eller diesel kan nu tänka sig att byta till el inom ett år på grund av kriget. Det framgår av en helt färsk undersökning från opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av elbilsmässan eCarExpo.

Under perioden 17–24 mars 2022 har sammanlagt 1 546 intervjuer genomförts via internet med svenska bilägare, lika många män som kvinnor.

Frågan om vilket drivmedel man skulle välja om man skulle köpa en ny bil idag visar att kriget i Ukraina och osäkerheten kring energi -och bränsletillgång påverkar oss starkt.

Nästan hälften (46 %) av de tillfrågade som uppger att de skulle välja el som drivmedel vid köp av ny bil, anser att Rysslands invasion och krig mot Ukraina har påverkat deras syn på drivmedel och bilval. Det betyder att var tionde person av de 1 546 tillfrågade bilisterna anser att deras val av el som drivmedel beror på oron för att tillgången på fossila bränslen kan minska och priserna öka markant. Mest påtagligt är detta i de yngre målgrupperna 18-34 år.

Av de tillfrågade bilägare som idag kör på bensin eller diesel kommer 23 % att vilja byta till eldrift inom ett år, just på grund av krigssituationen i Ukraina.

Undersökningen kommer att presenteras i sin helhet på elbilsmässan eCarExpo på Friends Arena under Valborgshelgen 29 april–1 maj. Där visas marknadens senaste elbilar och laddbara hybrider och besökare har möjlighet att provköra ett 40-tal elbilsmodeller. Dessutom kan besökarna öka sin kunskap på mässans seminarier om elbilar, laddning och smarta energilösningar i fastigheter hela helgen.

– eCarExpo är mötesplatsen för både konsumenter och elfordonsbranschen. Här kan man få svar på alla sina frågor inför elbilsköpet och hur man kan ladda mest ekonomiskt, säger Gunnar Dackevall, vd och grundare av eCarExpo.

Fotnot: Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersöknings-företaget YouGov, på uppdrag av eCarExpo. Under perioden 17–24 Mars 2022 har sammanlagt 1 546 intervjuer genomförts via internet med svenska bilägare.