Bild: Feathers in Snow Zaptec video

Liveframträdande drivet av elbil

Zaptec, ett företag känt för sina innovativa laddboxar, har tagit ett stort kliv framåt inom hållbar teknik genom att genomföra världens första liveframträdande där all utrustning drivs av ett elbilsbatteri. Detta unika evenemang, som hölls i vinterkylan, utnyttjade en Hyundai Ioniq 5 som energikälla, en bilmodell utrustad med avancerad Vehicle-to-Load-teknik (V2L).

Axel Philipson, vd för Zaptec Sverige, uttryckte sin entusiasm över denna banbrytande prestation. “Att använda en elbil som en strömkälla för ett liveframträdande har inte gjorts tidigare, såvitt vi vet,” sa Philipson. Denna händelse demonstrerar inte bara elbilens mångsidighet utan också dess potential som en viktig del i framtidens energilösningar.

Hyundai Ioniq 5:s V2L-teknik gör det möjligt för bilen att fungera som en mobil strömkälla, vilket möjliggör användning av olika elektriska apparater när bilen är parkerad. Denna teknik är enligt Philipson en “game-changer”, speciellt med tanke på framtida integration av Vehicle-to-Grid-teknik (V2G). V2G kommer att tillåta elbilar att inte bara lagra energi utan även mata tillbaka el till elnätet, vilket förvandlar dem till rörliga energibanker.

Även om denna teknik ännu inte är utbredd bland alla biltillverkare, pekar Philipson på att fler företag, som Volvo, börjar anta den. “Det här är framtiden,” tillkännager han med tillförsikt.

Zaptecs liveframträdande i minusgrader, där en julhälsning levererades, fungerar som ett imponerande exempel på hur elbilar kan bidra till mer än bara transport. De kan bli en central del av vår vardag, som stöder hållbara energilösningar och främjar en mer miljövänlig livsstil.

Detta framsteg från Zaptec markerar ett viktigt steg mot en framtid där elbilar spelar en nyckelroll i både vår mobilitet och vårt sätt att konsumera och dela energi. Med utvecklingen av V2G-teknik vid horisonten, kan vi se fram emot ännu fler innovativa och miljövänliga lösningar från elbilssektorn.