Foto: Kia

Målet för Kia i Sverige: 100 procent laddbart 2024

Kia Sweden fortsätter gå i bräschen för elektrisk mobilitet och har nu satt upp ett ambitiöst mål.

– Vi vill skapa en laddbar rörelse där så många som möjligt ska kunna ställa om till elektrifierat och reducera CO2-utsläpp. Det är en målsättning vi har jobbat efter under en lång tid och Kia har i dag en laddbar försäljning på 77 procent. Men vi nöjer oss inte med det. 2024 ska 100 procent av bilar vi säljer i Sverige vara laddbara, säger Peter Himmer, VD Kia Sweden.

Kia är i dag marknadsledare på laddbara bilar: laddhybrider och rena elbilar – och ligger i framkant i omställningen till en mer hållbar mobilitet. I juli och augusti var laddhybriderna Kia Niro och Kia Ceed de mest registrerade bilarna i Sverige. Kia e-Niro var den mest sålda elbilen i Sverige i både augusti och i juli. I september var Kia det största bilmärket i Sverige och Kia Niro den mest registrerade bilen totalt, enligt statistik från BIL Sweden.

Fler laddbara Kia-bilar innebär att fler kan sänka sina CO2-utsläpp. Av de 12 största bilmärkena i Sverige, som tillsammans står för 80 procent av nybilsregistreringarna, har Kia det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet på 46 gram CO2 per kilometer hittills i år.

I september var snittet för nyregistrerade Kia-bilar så lågt som 40 gram CO2 per kilometer.

Kia var tidiga med strategin att ställa om till elektrifierade bilar. Hela 21 procent av den 10-åriga Kia-vagnparken är laddbar, medan motsvarande andel för den totala marknaden är 8,7 procent. Kia har det lägsta CO2-snittet, 105 gram, av alla bilmärken* från 2011 och framåt.

– Vi fortsätter vår satsning på laddbart med ett av marknadens bredaste modellprogram. Uppdaterade Kia Ceed Sportswagon och efterlängtade elbilen Kia EV6 lanseras inom kort och under våren 2022 gör den populära suven Kia Sportage comeback som laddhybrid.

– Vi kommer även att presentera produkter och tjänster kring hemmaladdning samt andra initiativ för att underlätta för kunden som väljer våra laddbara bilar, säger Peter Himmer, VD Kia Sweden.

Fakta

  • 77 procent av Kias försäljning är i dag laddbar och Kia är marknadsledande på laddbara bilar i Sverige
  • Kia har det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet – 46 gram hittills i år och så lågt som 40 gram i september – av alla bilmärken i Sverige*
  • 21 procent av den 10-åriga Kia vagnparken är laddbar, motsvarande andelen totalt sett för hela den 10-åriga vagnparken i Sverige är 8,7 procent
  • Kias CO2-snitt för hela 10-årsvagnparken är 105 gram, vilket är lägst av alla bilmärken*
  • Kia var Sveriges största bilmärke i september
  • Kia Niro var den mest registrerade bilen i Sverige i september
  • Kia är Sveriges tredje största bilmärke för fjärde året i rad

*Undantaget märken som säljer enbart elbilar, källa: Vroom