Mazda MX-30 R-EV Edition R. Bild: Mazda

Mazda MX-30 R-EV: En laddhybrid som imponerar med fem stjärnor från Euro NCAP

Mazda MX-30 R-EV, den nya plug in-hybrid från Mazda, har nyligen tilldelats fem stjärnor av Euro NCAP för sin krocksäkerhet – samma bedömning som dess helelektriska syskon Mazda MX-30 fick år 2020. I denna artikel kommer vi att undersöka vad som gör denna elbil och dess laddhybridversion så säkra och framgångsrika på marknaden.

Båda MX-30-modellerna imponerar med sina Euro NCAP-resultat i följande kategorier: Skydd av vuxna (91 %), skydd av barn (87 %), skydd av oskyddade trafikanter (68 %) och förarstödsystem (73 %). Mazda MX-30 var först ut att få fem stjärnor under de strängare Euro NCAP-klassificeringarna för krocksäkerhet 2020, följt av Mazda CX-60 som också presterade maximala fem stjärnor under 2022. Det starka resultatet för Mazda MX-30 R-EV beror på tre viktiga faktorer:
  1. Skyactiv Vehicle Architecture: En stark kaross med hög styvhet och väl definierade stötupptagande zoner ger utmärkt krocksäkerhet.
  2. i-Activesense: Mazdas paket av aktiv och passiv säkerhetsteknik hjälper föraren att identifiera och undvika potentiella risker, vilket minskar risken för skador eller personskador.
  3. Fotgängarskydd: Hög standard för fotgängarskydd minskar effekterna av en eventuell kollision med oskyddade trafikanter.
Mazda MX-30 R-EV erbjuder samma direkta körupplevelse som den helelektriska MX-30, eftersom den alltid använder elmotorn för framdrift. När det 17,8 kWh batteriet är urladdat, ger laddhybriden flexibiliteten att köra vidare på bensin. Mazda MX-30 R-EV är utrustad med en kompakt 830 cm³ Wankelmotor som, med hjälp av en generator, kan producera ström till bilens elmotor när batteriets laddning blir låg. Enligt Johan Lagerström, PR-ansvarig på Mazda Motor Sverige, passar Wankelkonceptet perfekt för denna biltyp tack vare sin kompakta konstruktion och vibrationsfria gång. Med en räckvidd på 85 km enligt WLTP och en bränsletank på 50 liter, erbjuder bilen en lång total räckvidd där det är ont om laddinfrastruktur. Sammantaget är Mazda MX-30 R-EV en imponerande laddhybrid som kombinerar säkerhet, prestanda och flexibilitet. Med fem stjärnor från Euro NCAP och innovativ teknik, både när det gäller elmotorn och Wankelmotorn, är denna bil ett utmärkt alternativ för dem som är intresserade av en miljövänlig och säker bil för både stadskörning och längre resor.
Förutom de tekniska framstegen och säkerhetsfunktionerna är Mazda MX-30 R-EV en attraktiv bil när det gäller design och komfort. Dess moderna och eleganta utseende gör den till ett intressant alternativ för bilköpare som vill ha en stilfull och praktisk elbil eller laddhybrid. Interiören är rymlig och väl genomtänkt, vilket gör körupplevelsen bekväm och angenäm för både förare och passagerare. Mazda MX-30 R-EV:s miljöprestanda är också en viktig faktor att beakta. Den elektriska räckvidden på 85 km enligt WLTP gör det möjligt för förare att göra kortare resor utan att behöva använda bensin. För längre resor kan föraren enkelt växla till bensindrift, vilket ger en längre total räckvidd och ökad flexibilitet. På så sätt kan Mazda MX-30 R-EV bidra till att minska koldioxidutsläpp och främja en mer hållbar framtid för transportsektorn. Slutsatsen är att Mazda MX-30 R-EV:s femstjärniga Euro NCAP-betyg, tillsammans med dess innovativa teknik, design och miljöprestanda, gör den till en mycket attraktiv elbil och laddhybrid för dagens bilköpare. Om du letar efter en säker, snygg och miljövänlig bil som kombinerar det bästa av båda världar – elektrisk och bensindriven – är Mazda MX-30 R-EV definitivt värd att överväga. Nyckelord: Mazda MX-30 R-EV, Euro NCAP, fem stjärnor, krocksäkerhet, laddhybrid, elbil, miljövänlig, säkerhet, Wankelmotor, räckvidd, WLTP, Skyactiv Vehicle Architecture, i-Activesense, fotgängarskydd.