Bild: Mercedes

Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+: Kraftfull laddhybrid

Mercedes tar nu ett stort kliv framåt i elektrifieringen av sin fordonsflotta med introduktionen av nya Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+. Denna laddhybrid, som är den andra i sitt slag från den berömda prestandadivisionen AMG i Affalterbach, representerar en unik kombination av kraft, effektivitet och praktisk användning.

Bilen, som finns både som kombi och sedan, är utrustad med en 3-liters rak sexcylindrig motor tillsammans med en elmotor på 120 kW (163 hk). Denna kombination levererar en överväldigande systemeffekt på 585 hästkrafter, och med Race Start-funktionen kan man tillfälligt öka till hela 612 hästkrafter. Med ett vridmoment på 750 Nm, kan bilen accelerera från 0 till 100 km/h på endast 3,8 sekunder, och nå en toppfart på 280 km/h.

Ett av de mest anmärkningsvärda drag hos denna bil är dess elektriska räckvidd. Tack vare ett 400-volts batteri på 28,6 kWh, monterat under bagageutrymmets golv, kan bilen köras upp till 10 mil på enbart elektricitet. Detta innebär att många dagliga körsträckor kan avverkas helt utan att förbränningsmotorn behöver aktiveras. Batteriets praktiska användbara kapacitet är 21,2 kWh, med en del reserverad för att leverera extra prestanda vid behov.

När det kommer till laddning erbjuder bilen flexibilitet och bekvämlighet. Den kan laddas med en standardkapacitet på 11 kW, vilket innebär att batteriet kan laddas fullt på cirka två timmar i en vanlig hemmaladdbox. För de som önskar snabbare laddning finns möjligheten att utrusta bilen med 60 kW DC-laddning, som möjliggör en laddning från 10 till 80 % på endast 20 minuter. Bromskraftåtervinningen är effektiv och kan ställas in i flera steg för att maximera energiåtervinning.

Bilens fyrhjulsdrift är helt variabel, vilket ger en perfekt balans mellan fram- och bakhjulsdrift. Den speciella versionen av AMG RIDE CONTROL fjädringen i denna modell säkerställer en optimal balans mellan den sportiga känslan som förväntas av en AMG och den komfort som krävs när man kör på ren el.

Med en lång standardutrustningslista som inkluderar funktioner som styrbar bakaxel och många fler tillval, sätter Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+ en ny standard för vad som kan förväntas av en högpresterande laddhybrid. Bilen representerar inte bara framtiden för AMG:s prestandafordon, utan även ett steg mot en mer hållbar framtid för lyxiga och högpresterande fordon.