Mercedes-Benz inviger batteriåtervinningsfabrik
Mercedes-Benz har invigt en ny banbrytande anläggning i Tyskland för återvinning av batterier. Den kombinerar mekanisk och hydrometallurgisk teknik för att återvinna upp till 96 % av materialet i uttjänta batterier.
Den nya återvinningsfabriken, belägen i Kuppenheim i södra Tyskland, gör Mercedes-Benz till den första biltillverkaren i världen med en egen anläggning för batteriåtervinning. Anläggningen, som invigdes i närvaro av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, har kapacitet att återvinna tillräckligt med råmaterial för över 50 000 batterimoduler per år. Målet är att säkerställa en hållbar och cirkulär ekonomi för de råvaror som är avgörande för elbilsbatterier.
Det som gör anläggningen unik är dess kombination av mekaniska och hydrometallurgiska processer, en teknik som aldrig tidigare använts i Europa. Genom att använda dessa metoder kan fabriken återvinna metaller som kobolt, nickel och litium ur den ”svarta massan” i batteriernas elektroder. Hydrometallurgin kräver dessutom betydligt mindre energi än den mer etablerade pyrometallurgin, vilket ytterligare bidrar till anläggningens hållbarhetsprofil. Fabriken drivs av förnybar el, bland annat från en 350 kW stor solcellsanläggning på taket.
Anläggningen är ett resultat av ett samarbete med Primobius, ett partnerskap mellan tyska SMS Group och australiensiska Neometals, och har fått statligt stöd från Tyskland som en del av ett forskningsprojekt med tre tyska universitet. Med sin kapacitet på 2 500 ton återvunnet material per år utgör anläggningen ett viktigt steg för Mercedes-Benz i omställningen mot en cirkulär råvaruhantering.
Under invigningen lyfte Olaf Scholz fram vikten av cirkulär ekonomi för att nå klimatmålen.
– Den cirkulära ekonomin är både en tillväxtmotor och en viktig byggsten för våra klimatmål, sade Scholz.